przepisy

tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

błyskawiczna tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

To jest jeden z tych dni, gdy na śniadanie serwujesz sobie zimne kakao i bardzo słodkie ciasto, po czym życzliwie wracasz do łóżka i ot tak niechcący kruszysz na kołdrę. Włączasz telewizor i czekasz na cud, którym ma być zesłanie jakieś nadprzyrodzonej siły, która natchnie Ciebie do działania, a która niestety i tak się nie pojawi. Oglądasz więc telewizję, czytasz zapiski z Hawany czy też lustrujesz nowe Elle, aż łapiesz się na tym że jest siedemnasta a Ty spędziłaś pół dnia w swojej seksownej piżamce, silnie trenując relaks, zapominając o wszystkich sprawach mniej lub bardziej ważnych.

 

I pół biedy jeśli przez kolejne pół dnia masz być sama w domu. Jedyne co MUSISZ, to wynurzyć się spod kołdry celem wyciągnięcia kokosowych lodów z zamrażarki. Gorzej jeśli już za chwileczkę, już za momencik w progu Twoich drzwi stanie wyśniony książę z bajki. Mężczyzna Twojego życia, albo chociaż mąż z odebranymi ze szkoły głodnymi dziećmi. Na próżno próbujesz przypomnieć sobie jakiś szybki obiad z ekspresowych programów Nigelli, a gdy jesteś bliska poddania zabierasz się za tartę ze szpinakiem na cieście francuskim. Za kilka minut ciasto wyląduje w piekarniku. Zdążysz się jeszcze doprowadzić do ładu i zabawić w perfekcyjną panią domu.

 

błyskawiczna tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

 Składniki:

-paczka szpinaku (świeżego lub mrożonego)
-ser feta (150g)
-śmietana 18% (100ml)
-suszone pomidory (do woli)
-czosnek
-cebula
-ciasto francuskie
-płatki migdałowe (opcjonalnie)

Przepis:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim (spód i boki), nakłuwamy widelcem, po czym wkładamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, dorzucamy szpinak i czekamy aż całość się podgrzeje. Zalewamy śmietaną i zasypujemy pokruszoną fetą,  a gdy wszystko złączy się w jednolitą całość dodajemy suszone pomidory. Zawartość patelni przekładamy na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Jeżeli mamy pod ręką płatki migdałowe prażymy je na suchej patelni i posypujemy nimi gotowe ciasto.

 

Pssssssst! Jeśli zasmakowała Ci tarta ze szpinakiem na cieście francuskim, sprawdź również pozostałe PRZEPISY NA TARTY

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *