przepisy

tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

błyskawiczna tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

To jest jeden z tych dni, gdy na śniadanie serwujesz sobie zimne kakao i bardzo słodkie ciasto, po czym życzliwie wracasz do łóżka i ot tak niechcący kruszysz na kołdrę. Włączasz telewizor i czekasz na cud, którym ma być zesłanie jakieś nadprzyrodzonej siły, która natchnie Ciebie do działania, a która niestety i tak się nie pojawi. Oglądasz więc telewizję, czytasz zapiski z Hawany czy też lustrujesz nowe Elle, aż łapiesz się na tym że jest siedemnasta a Ty spędziłaś pół dnia w swojej seksownej piżamce, silnie trenując relaks, zapominając o wszystkich sprawach mniej lub bardziej ważnych.

 

I pół biedy jeśli przez kolejne pół dnia masz być sama w domu. Jedyne co MUSISZ, to wynurzyć się spod kołdry celem wyciągnięcia kokosowych lodów z zamrażarki. Gorzej jeśli już za chwileczkę, już za momencik w progu Twoich drzwi stanie wyśniony książę z bajki. Mężczyzna Twojego życia, albo chociaż mąż z odebranymi ze szkoły głodnymi dziećmi. Na próżno próbujesz przypomnieć sobie jakiś szybki obiad z ekspresowych programów Nigelli, a gdy jesteś bliska poddania zabierasz się za tartę ze szpinakiem na cieście francuskim. Za kilka minut ciasto wyląduje w piekarniku. Zdążysz się jeszcze doprowadzić do ładu i zabawić w perfekcyjną panią domu.

 

błyskawiczna tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

 Składniki:

-paczka szpinaku (świeżego lub mrożonego)
-ser feta (150g)
-śmietana 18% (100ml)
-suszone pomidory (do woli)
-czosnek
-cebula
-ciasto francuskie
-płatki migdałowe (opcjonalnie)

Przepis:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim (spód i boki), nakłuwamy widelcem, po czym wkładamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, dorzucamy szpinak i czekamy aż całość się podgrzeje. Zalewamy śmietaną i zasypujemy pokruszoną fetą,  a gdy wszystko złączy się w jednolitą całość dodajemy suszone pomidory. Zawartość patelni przekładamy na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Jeżeli mamy pod ręką płatki migdałowe prażymy je na suchej patelni i posypujemy nimi gotowe ciasto.

 

Pssssssst! Jeśli zasmakowała Ci tarta ze szpinakiem na cieście francuskim, sprawdź również pozostałe PRZEPISY NA TARTY