przepisy

sprawdzony przepis na imbirówkę

Po domu panoszy się zapach kawy z rumem, z głośników wymyka się Talovka. To znak, że dziś imbirowy przepis – przepis na imbirówkę.
Na stole szykuję spokojnie wszystkie składniki – jest spirytus, są przyprawy, miód, cytryna i najważniejszy – imbir. Pamiętam, że jako dziecko jego zapach był dla mnie tak odpychający, że nie byłam w stanie pojąć kto i do czego właściwie go używa, ale już kilka lat później, gdy na rynku pojawiły się imbirowe kosmetyki pokochałam go bez granic. Zimą dodawany do ciepłej wody z cytryną jest udanym początkiem dnia, w chłodne wieczory występuje pod postacią rozgrzewającej nalewki. Imbirówka powinna swoje odstać, więc zalana dziś, będzie idealna na jeszcze chłodną wiosnę.

sprawdzony przepis na imbirówkę

Składniki:
-korzeń imbiru
-laska cynamonu
-dwie cytryny
-goździki (kilka sztuk)
-kardamon
-cukier (pół szklanki)
-spirytus (500ml)
-miód (dwie łyżeczki)
Cytryny myjemy i wyparzamy, a następnie kroimy na plastry, usuwamy pestki i wrzucamy do słoja.  Do umytego i posiekanego imbiru dodajemy cynamon, goździki i kardamon, a całość łączymy z uszykowanymi  wcześniej cytrynami. Zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem i to właściwie tyle. Cała sztuka polega bowiem na czekaniu. Imbirówkę odstawiamy początkowo na dwa miesiące (co jakiś czas potrząsając słojem) by po tym czasie dodać do niej dwie łyżeczki miodu. Po kilku dniach możemy do niej ponownie zajrzeć i przefiltrowaną zlać do butelki. Dla większości w tym miejscu kończy się zabawa, lecz co bardziej wytrwałym polecam odstawić na kolejne dwa miesiące, wtedy jej aromat stanie się dojrzalszy, a walory smakowe jeszcze bardziej wyczuwalne.
Imbirówka pita regularnie chroni przed wirusami i zgagą. No i idealnie pasuje w tak leniwy dzień jak ten, który właśnie dobiega końca.
sprawdzony przepis na imbirówkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *