Bez kategorii, przepisy

makaron z gruszką i migdałami w sosie z gorgonzoli (część druga)

MAKARON Z GRUSZKĄ I MIGDAŁAMI W SOSIE Z GORGONZOLI

Składniki:

pierś z kurczaka
ocet balsamiczny (ok 50ml)
łyżka miodu
makaron (ok 20 muszli)
garść płatków migdałowych
200g sera typu gorgonzola
śmietana 18%
duża gruszka
świeży rozmaryn

Pierś kurczaka myjemy, obieramy, kroimy, a następnie obtaczamy miodem i zalewamy octem. Odstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Makaron gotujemy al dente, odsączamy z wody, a następnie nadziewamy pokrojonymi w cząstki gruszką i serem.
Całość wstawiamy do naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami rozmarynu i zalewamy śmietaną 18% (choć ja tym razem zamiast śmietany dałam po prostu więcej sera, tak by wypływał z muszli).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut, obsypujemy z wierzchu płatkami migdałów i pieczemy jeszcze 5-7 minut.
A potem, potem tylko zamawiamy gorącą czekoladę z mocnym procentem, dokładnie tak pyszną, jaką piłam w słonecznym Bleomendaal. Jest pięknie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *