przepisy

zupa cebulowa prosty przepis

zupa cebulowa prosty przepis

 

Ilekroć pytają mnie o ukochane danie, tylekroć krzywią się gdy odpowiadam: „zupa cebulowa”, bowiem tak to już jest, że cebula dla wielu nie jest smakiem wykwintnym, niczym ciekawym, jest jedzeniem tak prostym, że wielu nie potrafi w niej odnaleźć bogactwa smaku – nic bardziej mylnego, błąd który popełniałam również ja przez długie lata. Zupa cebulowa była dla mnie „bezsensownym jedzeniem” – to tak, jakby zapomnieć wrzucić składników do zupy i opierać się na bazie. Cebula jako „danie główne”, smakowała mi tylko gdy kilka lat temu podczas wyjazdu do Francji, zostałam zaproszona przez rodzinę u której mieszkałam, na fondue serowo-cebulowe – było najlepszym co zdarzyło mi się jeść podczas tamtego wyjazdu do Francji.

Zupa cebulowa…

Pierwszy raz zupę cebulową jadłam w Amsterdamie. Było niezbyt ciepło jak na kwiecień, dookoła sami turyści, mnóstwo pamiątek z red light district i wszechobecny zapach wybiegający z dosłownie wszechobecnych coffeeshopów. Niedaleko muzeum torebek, na Rembrandtplein znajdowała się ujmująca knajpka, której nazwy nie pamiętam, ale której wnętrze przypominało pałac utrzymany przez wieki w doskonałej formie. Nie pamiętam, co zamówiłam, ale pamiętam, że mój obecny partner zamówił zupę cebulową, którą spróbowałam od niechcenia, a której smak pochłonął mnie w całości. Już dzień po powrocie szukałam w Internecie przepisu na to cudo. Po miesiącach gotowania jej na okrągło, nieskromnie uważam, że nigdzie nie jadłam tak dobrej cebulowej jaką robię ja.

zupa cebulowa prosty przepis

 
Składniki:
mięsa wołowe i drobiowe
woda na wywar
6-8 cebul
wino białe półwytrawne (kieliszek)
tymianek
pieprz
olej
ząbek czosnku
ser typu gruyere (starty)
czerstwe pieczywo
Przepis:
1. Uszykowane wcześniej mięso zalewamy wodą i gotujemy wywar.
2. Cebulę kroimy w pióra.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dorzucamy ząbek czosnku i cebulę. Smażymy 15-20 minut, często mieszając.
4. Lekko brązową, miękką, słodką cebulę zalewamy winem, a gdy nieco odparuje, całość zsypujemy do wywaru
i gotujemy jeszcze ok 20 minut.
5. Doprawiamy pieprzem i dużą ilością tymianku.
6. Dno żaroodpornych kokilek wykładamy startym serem, zalewamy zupą.
7. Na wierzchu układamy porozrywane kawałki pieczywa i całość jeszcze raz posypujemy serem.
8. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut (150-160 stopni).
9. Zupa jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu, ale uważam, że jej prawdziwy smak uwalnia się dopiero na następny dzień.
Psssst! Jeśli tak jak ja kochasz cebulę, sprawdź przepis na TARTĘ CEBULOWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *