przepisy

krem marchewkowy z imbirem

Są takie dni, gdy choroba nie przechodzi, kaszel dokucza, a spuchnięte gardło uporczywie daje o sobie cały czas znać. Tracisz smak i ochotę na bliskie spotkania ze znajomymi i chętnie zatapiasz się w morzu poduszek, śniąc o niebieskich migdałach, albo przynajmniej rozgrzanych słońcem wakacjach. Rzeczywistość okazuje się dużo mniej kolorowa; masz kilka spraw do załatwienia na wczoraj, zaległości w pracy, bałagan na stole i wszystko inne, co raczej daje w kość niż układa się w kolorową całość. To właśnie mój cholerny dzień. Zdzieram więc gardło śpiewając Can’t stop z Red Hot Chili Peppers i gotuję krem marchewkowy z imbirem, co by się pocieszyć. I tłumacząc sobie że marchew jest totalną dawką witamin, a konsystencja kremu źródłem ukojenia dla poranionego gardła, zjadam cały garnek na raz i już czuję się zdrowsza, choć nie wiem czy to zasługa podświadomości, witaminy c czy raczej nasączonego spirytusem imbiru.

Tak czy siak, na zimę jak znalazł: gorąco polecam!

krem marchewkowy z imbirem

Składniki:

Cztery duże marchewki
Mała cebula
500 ml wywaru mięsnego
Pieprz
Kardamon (3-4 sztuki)
Kilka kawałków imbiru pokrojonego w plastry (ja użyłam tego,
który był bazą do imbirówki)
Masło (do smażenia)
Śmietana 18% – ok 70ml
Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną marchew i smażymy kilka minut. Całość zalewamy wywarem, dodajemy kawałki imbiru. Całość gotujemy ok pół godziny. Doprawiamy pieprzem i owocami kardamonu. Do przestygniętej zupy dodajemy śmietanę. Całość miksujemy blenderem na krem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *