Bez kategorii, przepisy

bezy – prosty sprawdzony przepis

Totalnie rozpływam się w lenistwie. 18:40, ja nadal w koszulce nocnej, maluje paznokcie w brokatowe mazie, piję zdrowy sok, niezdrową kawę i zapycham boczki bezami.
Zrobienie udanej bezy jest tak samo proste jak i trudne – każdy kto choć raz próbował, wie że problem tkwi w suszeniu i jego czasie. Nieodpowiedni piekarnik może okazać się wrogiem, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i z anielskim spokojem testować.
Składniki:
4 białka
250 gramów cukru (może być pomieszany z cukrem pudrem)
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Ubijamy na sztywno białka z solą, stopniowo dosypując cukier w małych ilościach. 
Ubitą masę nakładamy łyżką (lub w wersji dla ambitnych – rękawem kuchennym z ozdobną końcówką) zachowując odstępy. 
Wsuwamy blachę do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy na termoobiegu przez mniej więcej 100 minut. 
Po wyciągnięciu gotowe bezy na moment odstawić, żeby gładko odchodziły od papieru. I tyle. 
Faworyci na dziś:

Muzyka: Mooryc – all those moments

Książka: Maja i Jan Łozińscy, Historia polskiego smaku
Kawa: karmelowa latte
Udanego tygodnia wszystkim razem i każdemu z osobna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *