przepisy

polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Potrzebne:

Solidny kawałek polędwicy wieprzowej
Słoik suszonych pomidorów
Cebula
Cukinia
Papryka
Przecier pomidorowy (optymalnie)

Cukinię, paprykę i pomidory kroimy w paseczki, cebulę w bardzo drobną kostkę. Z mięsa odkrawamy białą błonkę i kroimy po skosie na nieduże plastry. Cukinię podsmażamy kilka minut (na małym ogniu!) i zrzucamy do osobnego naczynia, a następnie robimy to samo z papryką. Cebulę podsmażamy aż się lekko zeszkli, dodajemy plastry mięsa i krótko smażymy z obu stron. Jeśli na patelni nie mieszczą Wam się wszystkie polędwiczki, zdejmijcie pierwszą partię i dodajcie ją na wierzch gdy kolejna będzie już obsmażona. Do mięsa dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, oraz wcześniej podsmażone warzywa. Solimy i doprawiamy wedle gustu – warto dodać skruszoną  ostrą papryczkę. Całość podlewamy „kapką” wody, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i dusimy dłuższą chwilę pod przykrywką.

Uwagi:

Do podsmażenia wszystkich składników warto wykorzystać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (niedużo!)

Jeśli korzystacie z suszonych pomidorów bez zalewy wystarczy je pokruszyć

Mięso świetnie komponuje się z ryżem, ale z kaszą gryczaną tworzy iście bajeczne połączenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *