przepisy

polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami

Polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami to jedno z pierwszych dań, którego nauczyła mnie mama. To danie, które możecie postawić na stole na każdym spotkaniu. Polędwiczka z suszonymi pomidorami jest dobra na randkę, ale i na obiad z teściami. Można ją zapakować na wynos i po prostu podgrzać na patelni (czy w mikrofali, czego osobiście nie polecam :)), można również wrzucić na tackę i dorzucić na grilla. Nie znam osoby, której by ta polędwiczka nie smakowała, nie znam nikogo, kto by się nią nie najadł. Możecie przyrządzić samą lub z ryżem czy kaszą, oraz podać z ogórkami kiszonymi. W każdej z podanych wersji polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę, więc nie pozostaje mi nic, jak życzyć Wam smacznego!

polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami

Składniki:

Solidny kawałek polędwicy wieprzowej – maksymalnie pół kilo

Słoik suszonych pomidorów

Cebula żółta-jedna sztuka

Cukinia – jedna średniej wielkości

Papryka czerwona – jedna sztuka

Przecier pomidorowy- czubata łyżka

Woda przegotowana – pół szklanki

opcjonalnie: kilka kaparów lub garść pysznych, zielonych oliwek

suszona ostra papryka

oregano

pieprz czarny

sól

Dodatkowo do podania:

– ugotowana kasza gryczana lub ryż

– opcjonalnie ogórki kiszone

polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami- przepis

1. Cukinię i paprykę myjemy.

2. Warzywa kroimy w paseczki “słupki”. Przykładowo cukinię kroimy na pół wzdłuż i na pół wszerz i każdy jeden kawałek, kroimy na 4-5 słupków.

3. W paseczki kroimy również suszone pomidory.

4. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

5. Mięso myjemy, odkrawamy białą błonkę, kroimy “po skosie” na nieduże plastry (takie jak grubsze “bitki).

6. Cukinię podsmażamy kilka minut na małym ogniu i zrzucamy ją do osobnego naczynia.

7. Czynność tę powtarzamy z papryką.

8. Cebulę podsmażamy aż się lekko zeszkli.

9. Dodajemy plastry mięsa i krótko smażymy z obu stron. (mięso nie musi być w 100% usmażone).

10 Jeśli na patelni nie mieszczą Wam się wszystkie polędwiczki, zdejmijcie pierwszą partię i dodajcie ją na wierzch gdy kolejna będzie już obsmażona.

11. Do mięsa dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, jak i wcześniej podsmażone warzywa.

12. Solimy i doprawiamy wedle gustu – warto dodać skruszoną ostrą papryczkę.

13. Całość podlewamywodą, dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.

14. Dusimy dłuższą chwilę pod przykrywką.

15. GOTOWE 😉

Uwagi:

Do podsmażenia wszystkich składników warto wykorzystać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (niedużo!).

Jeśli korzystacie z suszonych pomidorów bez zalewy wystarczy je pokruszyć.

polędwiczka wieprzowa z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *