przepisy

krem ze szparagów z prażonymi migdałami

KREM SZPARAGOWY

 
Sezon w pełni, więc pora na przepis ze szparagami. Dziś gotujemy KREM SZPARAGOWY. Krem ze szparagów jest bardzo łatwy do zrobienia, a jego smak, jest nieporównywalny do włożonej w to pracy. Nawet jeśli macie dwie lewe ręce, spokojnie sobie z nim poradzicie i raz dwa ugotujecie pyszną zupę - krem. Dorzucone na koniec prażone migdały podkreślą jego delikatny smak i dodadzą słodyczy. Krem z białych szparagów jest chyba hitem każdego maja (przynajmniej u mnie w domu)  i wcale mnie to nie dziwi - wykorzystajcie ten czas, gdy sprzedają świeże szparagi, bo znikną ze straganowych półek prędzej niż się na nich pojawiły. Gotowi do działania? No to gotujemy!

Krem ze szparagów - przepis

 

Składniki:

dwa pęczki białych szparagów
litr bulionu drobiowego*
średniej wielkości cebula
obrany ząbek czosnku
duża łyżka masła
śmietana 18% - 50 ml
migdały (płatki) - do woli, ale dwie czy trzy łyżki będą optymalne
opcjonalnie: grzanki z chleba razowego
 
Przepis:
1. Uszykowany wcześniej bulion drobiowy podgrzewamy.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
3. Szparagi obieramy, usuwamy twarde końcówki, myjemy jeśli jest taka konieczność. Jeżeli są starsze usuwamy również stwardniałe włókna.
4. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę z czosnkiem.
5. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
6. Smażymy mniej więcej minutę - dwie, zalewamy bulionem i gotujemy ok 20 minut.
7. Całość miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i doprawiamy wedle smaku.
8. Na małym ogniu, na suchej patelni prażymy migdałowe płatki.
9. Krem nalewamy do bulionówek, na wierzch dodajemy migdały.
10. Smacznego!
 
 
 
Psssssst! Jeśli tak jak ja uwielbiasz szparagi i możesz je zjadać pięć razy dziennie, sprawdź pozostałe przepisy na dania ze szparagami. Na blogu znajdziesz między innymi przepis na makaron z kurczakiem i szparagami, oraz tartę ze szparagami.
 
...a jeśli gotowanie to dla Ciebie czarna magia, sprawdź wpis gotowanie szparagów krok po kroku.
 
jeśli nie wiesz jak ugotować bulion, napisz w komentarzu lub w wiadomości prywatnej na www.facebook.com/bazyliowymus - obiecuję Ci pomóc 😉

4 thoughts on “krem ze szparagów z prażonymi migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *