przepisy

babeczki rabarbarowe z musem z ouzo

BABECZKI RABARBAROWE Z MUSEM Z OUZO
Składniki na 12 sztuk:
Mąka – 2 szklanki
Jajka – 2 sztuki
Olej – 100ml
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Cukier – ok 100g
Mleko – szklanka
Rabarbar – dwie-trzy gałązki
Biała czekolada – tabliczka
Masło – dwie łyżki
Mus:
Ouzo – 50ml
Rabarbar – dwa gałązki
Cukier waniliowy – 50 gramów
Osobno łączymy składniki suche i mokre.
Rabarbar kroimy na małe cząstki, dodajemy do mokrych składników i mieszamy.
Całość łączymy, nakładamy łyżką do foremek na wysokość 3/4 foremki.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 150-160stopni.
W międzyczasie przygotowujemy mus i polewę.
Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i podgrzewamy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając. Gdy całość rozpadnie się i stworzy lepką papkę, dodajemy ouzo, chwilę mieszamy i zakręcamy ognień. Odstawiamy.
Na maśle rozpuszczamy białą czekoladę. Możemy dodać trochę śmietany (18stka) wtedy konsystencja będzie bardziej lejąca.
Gdy muffiny będą gotowe i lekko się zarumienią, polewamy czekoladą a na wierzch układamy mus.
Muzyczka: Sia – Kill and run

1 thought on “babeczki rabarbarowe z musem z ouzo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *