przepisy

cannelloni z mięsem mielonym i sosem

Dziś nieśmiertelna klasyka – cannelloni z mięsem mielonym – idealne danie na obiad. Cannelloni z sosem pomidorowym jest sycące, smaczne i składa się ze składników, które większość uwielbia – znacie kogoś kto nie lubi makaronu albo sosu pomidorowego? Nawet dla dzieci, które są niejadkami (tak, tak, ja również do nich dawno temu należałam), mięso w tej postaci nie jest przerażające, a kształt makaronu jest wręcz zachęcający. Wbrew pozorom cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym robi się dość łatwo. Jeśli nie potraficie gotować, jest dla Was nadzieja – obstawiam, że cannelloni jest tym daniem, które bez problemu przyrządzicie.

 

cannelloni z mięsem mielonym

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • opakowanie makaronu typu “cannelloni”
  • starty ser (użyłam goudy, choć pewnie od Włocha dostałabym po łapach ;))
  • duża cebula lub dwie małe
  • dwie czerwone papryki (jak największe bo i tak połowę wyjecie podczas krojenia)
  • przecier pomidorowy
  • przegotowana ciepła woda
  • przyprawy do smaku (ja użyłam soli, pieprzu, bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu i peperoncini)
  • oliwa do smażenia

cannelloni z mięsem mielonym – przepis

Paprykę kroimy w kostkę i krótko podsmażamy. Gotową zrzucamy do osobnego naczynia. Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie pozostałej po papryce. Gdy cebula lekko się zeszkli, wrzucamy na patelnię mięso mielone. Mięso doprawiamy, dodajemy podsmażoną wcześniej paprykę. W dużej szklance (mogą być dwie mniejsze) umieszczamy przecier pomidorowy i zalewamy przegotowaną wodą, a następnie mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji bez grudek. Zalewamy mięso, chwilę dusimy i zostawiamy aż lekko przestygnie by nie poparzyć sobie rąk.
przepis na cannelloniprzepis na cannelloni

 

Makaron faszerujemy przygotowanym mięsem i układamy kolejno w żaroodpornym naczyniu. Pozostałym na patelni sosem zalewamy makaron. WAŻNE: makaron zalewamy do pełna, w przeciwnym razie niezamoczona część wyjdzie twarda i sucha. Całość posypujemy startym serem i wrzucamy do piekarnika (150 stopni, ok 40 minut). Smacznego i dobrego weekendu Kociaki!

NAJWAŻNIEJSZE: zjadamy przy dobrej muzyce.

Moja muzyczka na weekend:

Jan Kaczmarek – Czego się boisz głupia
Disclosure, Sam Smith – Latch
Nouvelle Vague – Dance with me
Ins – Love is like a headshot
Asaf Avidan – One day / Reckoning Song
Röyksopp feat. Susanne Sundfør  – Running To The Sea

cannelloni z mięsem mielonym
PSsssssssst! Sprawdź również pozostałe przepisy na dania z makaronem

1 thought on “cannelloni z mięsem mielonym i sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *