Dziś nieśmiertelna klasyka – cannelloni z mięsem mielonym – idealne danie na obiad. Cannelloni z sosem pomidorowym jest sycące, smaczne i składa się ze składników, które większość uwielbia – znacie kogoś kto nie lubi makaronu albo sosu pomidorowego? Nawet dla dzieci, które są niejadkami (tak, tak, ja również do nich dawno temu należałam), mięso w tej postaci nie jest przerażające, a kształt makaronu jest wręcz zachęcający. Wbrew pozorom cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym robi się dość łatwo. Jeśli nie potraficie gotować, jest dla Was nadzieja – obstawiam, że cannelloni jest tym daniem, które bez problemu przyrządzicie.
cannelloni z mięsem mielonym
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego
- opakowanie makaronu typu “cannelloni”
- starty ser (użyłam goudy, choć pewnie od Włocha dostałabym po łapach ;))
- duża cebula lub dwie małe
- dwie czerwone papryki (jak największe bo i tak połowę wyjecie podczas krojenia)
- przecier pomidorowy
- przegotowana ciepła woda
- przyprawy do smaku (ja użyłam soli, pieprzu, bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu i peperoncini)
- oliwa do smażenia
cannelloni z mięsem mielonym – przepis
NAJWAŻNIEJSZE: zjadamy przy dobrej muzyce.
Moja muzyczka na weekend:
Jan Kaczmarek – Czego się boisz głupia
Disclosure, Sam Smith – Latch
Nouvelle Vague – Dance with me
Ins – Love is like a headshot
Asaf Avidan – One day / Reckoning Song
Röyksopp feat. Susanne Sundfør – Running To The Sea
Uwielbiam canneloni, długo szukałam prostego przepisu, bo uwielbiam sobie ułatwiać życie i w zasadzie do tej pory robiłam je jak spagetti 🙂