lifestyle

Liebster Award

Nie do końca chciałam się w to “bawić”, jednak ostatecznie stwierdziłam, że jest to dobra okazja by powiedzieć coś na swój temat. W podziękowaniu za liczne nominacje do “Liebster Blog”, wybrałam 10 z wszystkich zadanych pytań (część po prostu się powtarzała).
“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”
  1.
Ser czy mięso?
Ser i mięso. Sery uwielbiałam od zawsze, z roku na rok z
większą siłą. Za prawdziwy klagany mogłabym (prawie) zabić, za kanapki z
gruszką i lazurem dać się przekupić. Mięso polubiłam stosunkowo niedawno.
Dotykanie surowej wołowiny sprawia mi rzewną przyjemność, podobnie jak jedzenie
dobrze zrobionego kuraka, najlepszy zresztą jest w sosie serowym.
2.       Na słodko czy na słono?
Absolutnie na słodko. Jestem ponad wszystko uzależniona od
cukru w każdej formie. Uwielbiam przynoszone przez tatę drożdżówki na
śniadanie, wszelkie skupiska sztucznych barwinków znajdujące się w super
słodkich żelkach, czekolady, batoniki, cukiereczki, ciasta…dosłownie wszystko.
Gdy byłam młodsza to nawet szynkę jadłam tylko z cukrem!
3.       Od kiedy gotujesz?
Gotuję od bardzo niedawna. Wcześniej jedzenie nie było moją
pasją, właściwie nie było nawet moją potrzebą. Byłam typowym niejadkiem, a po
wyprowadzce z rodzinnego domu potrafiłam zrobić raptem warzywa na patelni
(często z resztą nawet te jakby nie do końca wychodziły). W wieku 22 lat nie
potrafiłam zrobić ROSOŁU, a i ledwo schabowego KOTLETA : ) Na szczęście opamiętałam się i teraz, choć nie potrafię jeszcze zrobić wszystkiego, a i czasem
coś spieprzę, to dwudaniowym obiadem oraz udanym deserem rozkochałabym w sobie pół
Polski, o ile nie świata.
4.       Twój ulubiony smak to..?
Uwielbiam smak szparagów, tatara, makaronu i cukru.
Uwielbiam czekoladę z płynnym karmelem i sery pleśniowe. Uwielbiam podsmażony,
tłusty boczek, polędwicę w suszonych pomidorach i bożonarodzeniowego karpia. Uwielbiam
chorizo, śmietankowe lody w malinowej polewie. Uwielbiam czereśnie. I bezy. I
uwielbiam aromatyczną kawę i zieloną herbatę, pite bez końca. Uwielbiam
czerwone pringles’y i …cheeseburger’y w Maczku, najlepiej późną nocą.
5.       Jaką kuchnię najbardziej lubisz?
Najbardziej lubię kuchnię gruzińską, jak i całą gruzińską
kulturę. Kto nie wie nic na jej temat powinien na początek przeczytać
„Gaumardżos. Opowieści z Gruzji” – napisane przez Annę Dziewit-Meller i jej męża
Mellera Marcina. Jednakowoż kuchnia ta nie jest najczęściej goszczącą w moim
domu.
6.       Jakie jest Twoje popisowe danie?
Popisowym daniem jest moja zupa cebulowa i makaron w
typowym, włoskim sosie. Nie są to dania wyszukane, ale przysięgam, że nikt nie
robi ich lepiej ode mnie.
7.       „Żywieniowy grzech”, którego nie jesteś
w stanie zwalczyć?
Generalnie łakomstwo jest moim grzechem numer jeden.
Widziałam, że tworzone są już grupy wsparcia dla „żarłoholików” – coraz częściej całkiem serio
biorę pod uwagę udział w takich „zajęciach”.
8.       Twoim idolem (niekoniecznie kulinarnym)
jest….
Mniej idolem, a bardziej inspiracją i pierwszą zachętą do
przekroczenia progu kuchni była dla mnie Nigella Lawson. Jest przesmaczna i
przygotowuje dania w tak apetyczny sposób, że każdy facet chciałby ją mieć. No
i jest chyba jedyną osobą na świecie, która je więcej czekolady ode mnie.
Uwielbiam również oglądać Macieja Nowaka, a jego opowieści o
jedzeniu mogłabym słuchać zamiast muzyki do snu.
Idolami poza kuchnią oraz wielką inspiracją są nieskończenie
zdyscyplinowani bracia Klitschko, pracowita i piękna Grażyna Kulczyk oraz
Katarzyna Miller, która w kilka godzin zmieniła na zawsze moje podejście do
życia.
9.        Ulubiony film? (niekoniecznie o
tematyce kulinarnej)
Przyznaję szczerze – mam dwa ulubione filmy, żaden nie jest
związany z jedzeniem. W tematyce kulinarnej uwielbiam „Czekoladę”, ale to
trochę banalne, bo na pewno każdy kto prowadzi kulinarnego bloga przepada za
tym filmem.
Poza tym:
 
 „Bracia Klitschko” –
kto mnie zna ten wie, że co do sekundy znam ten film na pamięć. Po obejrzeniu
go pierwszy raz, poszłam zrobić popcorn i włączyłam go ponownie. Widziałam ten
film z 300 razy i jeszcze nigdy mnie nie nudził.
 „Motyl i skafander” –
dla mnie pozycja obowiązkowa, choć nieco przydługawa. Pozwolił mi zrozumieć co
jest w życiu najważniejsze, a czego tak wielu z moich znajomych nie rozumie.
Szkoda.
10.   Jaka jest Twoja pasja poza gotowaniem?
Poza gotowaniem fascynuje mnie boks. Jest to stosunkowo
świeża pasja, lecz jednocześnie taka która pochłonęła mnie całkowicie. Gdy mam
do wyboru kolejne, dobre wyjście do klubu, a emocjonującą noc pełną bokserskich
walk, z pewnością wybiorę to drugie.
Poza tym miłuję książki kulinarne i biograficzne, magazyny
modowe, picie kawy w kolejnych, pasjonujących kawiarenkach oraz bieganie
wieczorową porą.
Blogi nominowane przeze mnie:
Pytania do Was:


1. Słodkie czy słone?
2. Kawa czy herbata?
3. Z rana czy z wieczora?
4. Na smutki głód czy obżarstwo?
5. Ukochane danie
6. Ukochane smaki
7. Ukochane kulinarne miejsce
8. Wymarzona kulinarna podróż
9. Kulinarny autorytet
10. Ulubiony blog
11. Co sprawia że czujesz szczęście?

3 thoughts on “Liebster Award

  1. Jest mi bardzo milo, ale z takich samych powodow jak kolezanka wyzej odpowiem tu 🙂 mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko 🙂

    1. Słodkie czy słone? slodko-slone 🙂
    2. Kawa czy herbata? kawa koniecznie rano, a potem herbata
    3. Z rana czy z wieczora? z wieczora
    4. Na smutki głód czy obżarstwo? niestety obzarstwo 😉
    5. Ukochane danie chyba nie mam ulubionego, ale bardzo lubie wszelkie owoce morza
    6. Ukochane smaki slodko-kwasne, slodko-ostre
    7. Ukochane kulinarne miejsce Francja
    8. Wymarzona kulinarna podróż Ameryka Poludniowa
    9. Kulinarny autorytet Marco Pierre White
    10. Ulubiony blog nie mam ulubionego, przegladam kilka i wiele podziwiam, czesto odkrywam nowe
    11. Co sprawia że czujesz szczęście? kiedy moi bliscy sa szczesliwi

    dzieki i pozdrawiam serdecznie":)

  2. hej Witaj
    na poczatku wielkie dzieki za nominacje …
    A,ze napisalam nie tak dawno artykol, bo bylam juz nominowana kilka razy zalaczam tutaj linke ….
    Wiem wiem SORRY jest po francusku, ale jakos ostatnio nie nadarzam ze wszystkim i brak mi tego cennego czasu 🙁
    http://bistrodejennablog.over-blog.com/marie-de-yomismo-m-a-taggu%C3%A9e
    Odpowiem na Twoje pytania tutaj w komentarzu jesli Ci to nie przeszkadza ( mysle ,ze nie :)))))
    1. Słodkie czy słone? Wole na slono, chociaz od bardzo niedawno robie tez desery, ktore nawet niezle mi wychodza, co do pieczenia daleko mi jeszcze do dobrego cukiernika 😉

    2. Kawa czy herbata? kawa z mlekiem , ale tylko rano

    3. Z rana czy z wieczora? Tylko z rana, swait nalezy do ludzi, ktorzy wstaja rano :))))

    4. Na smutki głód czy obżarstwo? Na smutki dobra czekolada !!!

    5. Ukochane danie Tak prawde piszac, nie wiem czy moge sie zdecydowac na tylko JEDNO DANIE !!!!!

    6. Ukochane smaki Slodko, pikantnie i slono-kwasno

    7. Ukochane kulinarne miejsce Bardzo polubilam Kuchnie Tajska bedac w Tajlandi

    8. Wymarzona kulinarna podróż Teraz Wietnam

    9. Kulinarny autorytet Szacunek do kuchni mojej Mamy

    10. Ulubiony blog Jest wiele, podziwiam roznorodnosc i oryginalnosc blogerek, zaskakuja mnie codziennie !!!!! No i Twoj tez jest cudny!!!!!

    11. Co sprawia że czujesz szczęście? Male momenty codziennosci !!!!!

    POZDRAWIAM SERDECZNIE :)))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *