przepisy

tarta malinowa z migdałami

 tarta malinowa z migdałami

A dziś opowieść skradziona Ewie Chodakowskiej i przepis na malinową tartę z migdałami. Dodałabym coś od siebie oraz przeprosiła, że obiecany przepis pojawił się z opóźnieniem, ale jest tak ciepło i tak dobrze, że chyba każdy rozumie co i jak. Tak czy siak- tarta jest przepyszna, najlepsza podana na ciepło z lodami. Buziaki!
 
“Opowieść na koniec dnia 
Jest to opowieść o dwóch psach, które zostały wpuszczone do jednego pokoju – jeden pies radośnie machający ogonem, a drugi z naprężonym ogonem i nastroszoną ze złości sierścią.. 
Na wszystkich ścianach pokoju wisiały lustra ..
Szczęśliwy pies podskakiwał radośnie, widząc setki wesołych psów patrzących na niego, podczas gdy wściekły pies, spotykając się z odbiciem złych psów, zaczął warczeć agresywnie i szczekać ..
No tak..
To, co widzimy w świecie .. w drugim człowieku.. jest odzwierciedleniem nas samych!!!”
 

tarta malinowa z migdałami



Składniki:
 
Ciasto:
160 gramów masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru
4 łyżki śmietany
Nadzienie:
300 gramów malin (tyle ma standardowe pudełko mrożonych
malin, ale jeżeli macie świeże lub zapas dajcie trochę więcej)
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 gramów cukru pudru
Migdałowa polewa:
150 gramów migdałów (płatki)
100 gramów masła
60 gramów cukru
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki mleka
tarta malinowa z migdałami
Przygotowanie:
 
Ciasto:
-wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia,
cukier)
-masło stopić i ostudzić
-do suchych składników dodać ostudzone masło i śmietanę,
wymieszać
-przygotowanym ciastem wyłożyć formę i odstawić na 30 minut
do lodówki
-ciasto poprzekłuwać widelcem
-piec 10 minut (temperatura 200stopni)
Migdałowa polewa:
-cukier, masło, mleko i mąkę wymieszać
-umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu aż masa
zgęstnieje
-dodać migdały, wymieszać, zakręcić gaz
Nadzienie:
-maliny wymieszać z cukrem pudrem
-ułożyć na podpieczonym cieście
-obsypać mąką ziemniaczaną
-na wierzchu umieścić migdałową masę (zaczynając od środka)
-piec 20 minut w temperaturze 170stopni, a następnie przez 5
minut w temperaturze 200stopni (tak by migdały się lekko zarumieniły)
Opcjonalnie:
Ja całość posypałam uprażonymi migdałami- wynik mojej nieustannej miłości do ich aromatu
tarta malinowa z migdałami

9 thoughts on “tarta malinowa z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *