przepisy

tarta ze szparagami i mozzarellą

Tarta ze szparagami i mozzarellą

To danie musiało się tu w końcu pojawić. Kocham szparagi, kocham mozzarellę, kocham tarty – musiałam to wszystko połączyć w całość, nie było innego wyjścia. Był przepis na krem ze szparagów czy makaron ze szparagami, pora na tartę ze szparagami i mozzarellą.

PS. Czy wiesz, że szparagi są świetnym afrodyzjakiem? O tym i pozostałych przeczytasz tutaj.

 

Tarta ze szparagami – składniki:

Ciasto:
100 gramów masła
2 żółtka
400 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
pęczek szparagów (ja wykorzystałam zielone)
szklanka śmietany 18%
150 gramów sera mozzarella
2 jajka

Przepis:

1. Masło roztapiamy i odstawiamy by przestygło.
2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zalewamy masłem.
3. Ugniatamy ciasto, wykładamy foremkę (ja użyłam “mniejszej” formy)
4. Nakłuwamy i wsuwamy do piekarnika na 10 minut (200 stopni)

5. Szparagi obieramy, gotujemy 5-7 minut we wrzątku.
6. Ser drobno kroimy, mieszamy z jajkami i śmietaną.
7. Na podpieczonym spodzie wykładamy szparagi, zalewamy przygotowaną masą.
8. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (na termoobiegu) przez 25 minut (zagapione piekłam 30 i również było ok)
9. Smacznego!

 

Muzyka na dziś:
Coco Rosie – Tales Of A Grass Widow

tarta ze szparagami

1 thought on “tarta ze szparagami i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *