przepisy

Pavlova – przepis na tort bezowy

 Pavlova – przepis na tort bezowy

 

Powiem szczerze – jedzenie słodyczy na śniadanie niestety zdarza mi się często. Uwielbiam konkretne posiłki, ale gdy tylko mam wolne (a ostatnio wolne mam raczej często 🙂 ), lenistwo bierze górę. Sięgam wtedy po kawałek ciasta lub ciepłe drożdżówki, które aktualnie tata podaje mi prosto do łóżka (Panowie, uczcie się!!!), biorę ukochaną książkę i zastygam w tej słodkiej chwili, przedłużając ją w nieskończoność. Bezowy tort z owocami jest po prostu stworzony z myślą o takich dniach jak ten. Choć wierzę, że deser ten stworzony był dla Anny Pawłowej, doszukuję się drugiego dna i myśli, że ktoś przypuszczał, że blisko 90 lat później będzie to deser idealny dla mnie. Moja miłość do tortów bezowych jest nieograniczona, a połączenie owoców i słodkiej masy… niebko! Zjadłam więc dziś na śniadanie połowę (!!!) tego pysznego tortu i choć cukier we krwi zaraz mnie zabije to i tak…jest pięknie! Wy również skorzystajcie, przed Wami: Pavlova – przepis na tort bezowy.
Pavlova - przepis

Pavlova – przepis na tort bezowy

Składniki:

6 białek (w temperaturze pokojowej)
300 gramów cukru
szczypta soli
400 gramów serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
dowolne owoce (tutaj maliny, czerwone porzeczki i jagody)

Przepis:

1. Białka ogrzewamy do temperatury pokojowej- najlepiej zostawić je na noc na kuchennym blacie.
2. Ubijamy ze szczyptą soli, dosypując co chwilę cukier.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni.
4. Wykładamy blachę papierem, nakładamy ubitą pianę, formując dwa okrągłe spody.
5. Wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni.
6. NIE otwieramy piekarnika, żeby bezy nie osiadły.
7. Bezy suszymy ok 90 minut.
8. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
9. Gdy beza będzie gotowa, czekamy chwilę aż przestygnie.
10. Na każdą warstwę bezy nakładamy mascarpone i zdobimy owocami.
11. Nakładamy jedną na drugą….
12. …i zabieramy się do jedzenia!

Jeśli masz jakikolwiek problem z przygotowaniem tego tortu, zostaw wiadomość w komentarzu lub napisz do mnie wiadomość prywatną przez www.facebook.com/bazyliowymus – jeśli będę w stanie, na pewno Ci pomogę.

8 thoughts on “Pavlova – przepis na tort bezowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *