przepisy

sałatka z pomidorami i fetą

Ta sałatka jest dla mnie wisienką na torcie podczas “zakrapianych” spotkań z kuzynką. Aśka zrobiła mi ją pierwszy raz i od tamtego czasu nie pamiętam już naszych spotkań bez niej. Sałatka z pomidorami i fetą jest idealna jako przystawka do grilla, przekąska do wina czy szamka na jakąkolwiek okazję. Jeśli kochacie pomidory, fetę, orzechy włoskie lub bazylię, ta sałatka na pewno Wam przypasuje. Jeśli natomiast uwielbiacie wszystkie z powyższych składników, pokochacie ją i od teraz będziecie robić ją częściej niż często. Sałatka ta jest bardzo aromatyczna i prosta w wykonaniu, dzięki czemu wystarczy Wam zaledwie kilka minut, by ją przygotować. Ważne: pamiętajcie o podprażeniu orzechów, ze “zwykłymi” smakuje jednak gorzej. Buziak!

Sałatka z pomidorami i fetą – składniki:

pomidory koktajlowe 500 gramów
liście bazylii (jeden “marketowy” krzaczek)
ser feta 150 gramów
orzechy włoskie (dwie duże garści)
dobra oliwa
pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Sałatka z pomidorami i fetą – przepis:

1. Pomidory kroimy na pół.
2. Fetę kruszymy i posypujemy nią pomidory.
3. Liście bazylii rwiemy na mniejsze części.
4. Orzechy prażymy na suchej patelni*, tak długo aż w całej kuchni zaczniecie czuć ich przyjemny aromat.
5. Bazylię i orzechy dodajemy do pomidorów z serem, polewamy oliwą.
6. Całość posypujemy pieprzem.
*instrukcja obsługi dla tych, którzy nigdy niczego nie prażyli 😉 
– suchą patelnię kładziemy na palniku i podgrzewamy
– wsypujemy na nią orzechy
– zmniejszamy ogień
– co jakiś czas mieszamy
– prażymy aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią
sałatka z pomidorami i fetą

2 thoughts on “sałatka z pomidorami i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *