przepisy

carpaccio z kalarepy

Jeśli lubicie przepisy na sałatki, dzisiejsze danie powinno Wam przypasować. Uwielbiam tradycyjne wołowe carpaccio z płatkami parmezanu, jednak dziś pora na nieco inną, wakacyjną wariację. Carpaccio z kalarepy jest idealne na taki dzień jak dziś – ciepły i letni, bez grama deszczu. Chrupiąca kalarepa i cienko skrojona rzodkiewka, uzupełnione o tak konkretny ser, jak parmezan, sprawiają, że popołudnie na balkonie nabiera całkiem nowego smaku. Wędzona szynka użyta zamiast mięsa wołowego, nadaje kolejnych faktur tej potrawie. Jeśli dotychczas nie próbowaliście carpaccio z kalarepy, musicie to koniecznie zmienić. Najlepiej właśnie teraz, bo kalarepa w wakacje smakuje doskonale.

 

CARPACCIO Z KALAREPY

Składniki:

  • – sporej wielkości kalarepa
  • – kilka plastrów szynki wędzonej
  • – parmezan (garść)
  • – duże rzodkiewki (2-3 sztuki)
  • – dojrzałe awokado (połówka)
  • – czarna sól, pieprz (troszkę, wedle uznania)
  • – oliwa (ciut ;-))

Przepis:

Kalarepę i rzodkiewki myjemy.

Kalarepę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry.

Rzodkiewki również kroimy.

Awokado obieramy ze skóry i tak samo, jak poprzednie składniki, kroimy w cienkie plastry.

Awokado solimy i pieprzymy. Jeśli nie zamierzamy go zjeść od razu, możemy skropić cytryną.

Plastry kalarepy i rzodkiewki skrapiamy oliwą, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.

Na talerzu układamy kolejno plastry, jeden na drugim – kalarepę, szynkę, awokado, rzodkiewkę.

Posypujemy płatkami parmezanem.

Doprawiamy czarną solą i pieprzem i jeśli chcemy, skrapiamy ponownie oliwą.

carpaccio z kalarepy

3 thoughts on “carpaccio z kalarepy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *