przepisy

carpaccio z kalarepy

Uwielbiam tradycyjne wołowe carpaccio z płatkami parmezanu, jednak dziś pora na wakacyjną odmianę. W przedstawionej niżej wersji mięso wołowe zastępujemy wędzoną szynką, a chrupiące warzywa dodajemy jako wakacyjny akcent. Płatki parmezanu zastąpiłam camembertem, ale to akurat wynik mojego lenistwa, które nie pozwoliło mi dojść do sklepu i uzupełnić braku w lodówce.
 
CARPACCIO Z KALAREPY

Składniki:
-kalarepa
-kilka plastrów szynki wędzonej
-camembert
-rzodkiewki (2-3 sztuki)
-czarna sól, pieprz
-oliwa truflowa

Kalarepę i rzodkiewki kroimy na bardzo cienkie plastry.
Podobnie czynimy z camembertem, jednak tego warto wcześniej schłodzić by łatwiej się kroił.
Na talerzu układamy kolejno wszystkie składniki, jeden na drugim.
Doprawiamy czarną solą i pieprzem, skrapiamy oliwą truflową.

PS. zamiast muzyki polecam dziś skecze Kabaretu Moralnego Niepokoju – mnie wciągnęły tak bardzo, że tymczasowo zastąpiły muzykę

 

3 thoughts on “carpaccio z kalarepy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *