przepisy

tarta z pomidorami i mozzarellą

tarta z pomidorami i mozzarellą – idealny, szybki obiad

W sklepach zaroiło się od zimowych kozaków, jesiennych płaszczyków, ciepłych swetrów. Wieczorem jadąc autem zauważyłam, że już przed godziną dwudziestą pierwszą, na dworze jest już praktycznie ciemno. Dodatkowo od dwóch dni jest chłodniej, a ja uwielbiam lato i jakoś tak z dnia na dzień, całkiem nagle, poczułam zbliżającą się jesień. Choć zimy nienawidzę, muszę przyznać że jej plusem są długie wieczory pod kocykiem, zakrapiane domową nalewką, zajadane czym popadnie. Poprzedniej zimy na co trzecią kolację robiłam szybką tartę, a szpinak “z tytki” sprawdzał się wtedy idealnie. W tym tygodniu popadłam jednak w “mozzerallowy szał” (który to już raz? :)) i to właśnie nierozłączna para mozzarelli z pomidorem, okazała się być moim strzałem w dziesiątkę między już zjedzonym obiadem a jeszcze niezjedzoną kolacją. Tak oto powstała ona – tarta z pomidorami i mozzarellą.

Tarta z pomidorami i mozzarellą – przepis

Składniki:
-ciasto francuskie (jedno opakowanie)
-pomidory koktajlowe (250 g)
-ser mozzarella (100 g)
-śmietana 18% (250 ml)
-jajko (sztuka, rozmiar L)
-masło do wysmarowania
-liście świeżej bazylii
-suszone oregano, sól
opcjonalnie: kapary
Przepis:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Formę do ciasta smarujemy lekko masłem.
3. Wykładamy gotowym ciastem francuskim, formujemy brzegi.
4. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
5. Jeżeli mimo nakłuć ciasto nabrało powietrza, nakłuwamy je ponownie.
6. Pomidory kroimy na pół, umieszczamy na podpieczonym cieście francuskim.
7. Ser drobno kroimy, łączymy z jajkiem i śmietaną, doprawiamy.
8. Zalewamy pomidory przygotowaną masą, smarujemy masłem brzegi ciasta.
9. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
10. Nakładamy na talerz, włączamy dobrą muzykę i cieszymy się (mam nadzieję nie ostatnimi) dniami lata!
tarta z pomidorami i mozzarellą
Jeśli lubisz piec takie szybkie tarty, sprawdź również przepisy na inne, wytrawne tarty:

6 thoughts on “tarta z pomidorami i mozzarellą

  1. A ja zrobiłam i było pyszne 🙂 kocham się we włoskiej kuchni, a to danie taką mi przypominało. Sugestią mojego chłopaka była zamiana mozzarelli na ser żółty, natomiast my z mamą zajadałyśmy się aż kurzyło 😛 Lubię Cię bazyliowy mus, najpierw za nazwę bloga, później za przepisy,które dopiero testuję 🙂 buźka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *