Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Bez dwóch zdań – dynia to niekwestionowana gwiazda tego tygodnia. Zewsząd dobijają się przepisy na dania z dyni, jej sklepowe ceny spadają z dnia na dzień. Jej smak mnie nie zachwyca, nigdy nie była moim faworytem, w dzieciństwie nie jadłam jej prawie wcale, ale w ostatnim tygodniu krem z dyni, zagościł u mnie aż dwa razy. Krem z dyni z mlekiem kokosowym to pożywna zupa ze słodkim posmakiem, która jest dobrą propozycją dla małoletnich niejadków i dla dorosłych w te niezbyt ciepłe dni.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki:
– średniej wielkości dynia ( ok 2 kilogramów, chyba że macie problem z dokładnym odkrawaniem skóry- wtedy ok 3 kg 🙂 )
– mleko kokosowe ( 400 ml )
– kawałek świeżego imbiru
– cebula
– woda przegotowana (200ml) lub lekki wywar drobiowy
– przyprawy: sól, pieprz, tymianek
– dodatkowo: grzanki, masło
Przepis:
1. Dynię dokładnie obieramy ze skórki, oczyszczamy jej środek z pestek.
2. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki
3. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle.
4. Dodajemy starty imbir, pokrojoną dynię.
5. Podsmażamy przez mniej więcej 3 minuty, cały czas mieszając.
6. Zalewamy przegotowaną wodą ( lub wywarem ) i dusimy przez kolejne 5 minut.
7. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
8. Doprawiamy i gotujemy kolejne 15 minut.
9. Na suchej patelni podgrzewamy grzanki.
10. Ugotowaną zupę “blendujemy” do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
11. Rozlewamy do miseczek, doprawiamy ponownie pieprzem.
12. Na wierzchu układamy grzanki i zabieramy się do jedzenia.
13. Smacznego i dużo zdrowia w te chłody Misiaki!
Ale cebula ? Raczej niedozwolona , przynajmniej w fazie I
Ela, w fazie czego? Mowisz o insulinooporności? Jasne. Ale to wpis sprzed 7 lat, gdy byłam zdrowa 🙂
Jak tylko dostanę dynię to na pewno przetestuję ten przepis 🙂
uwielbiam zupę dyniową, jesienią gości u nas bardzo często 🙂
Zrobiłam, zupa jest przepyszna a przy tym prosta i szybka do przygotowania 🙂
Uwielbiam pestki dyni. A zdjęcia są piękne!