przepisy

przepis: krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Bez dwóch zdań – dynia to niekwestionowana gwiazda tego tygodnia. Zewsząd dobijają się przepisy na dania z dyni, jej sklepowe ceny spadają z dnia na dzień. Jej smak mnie nie zachwyca, nigdy nie była moim faworytem, w dzieciństwie nie jadłam jej prawie wcale, ale w ostatnim tygodniu krem z dyni, zagościł u mnie aż dwa razy. Krem z dyni z mlekiem kokosowym to pożywna zupa ze słodkim posmakiem, która jest dobrą propozycją dla małoletnich niejadków i dla dorosłych w te niezbyt ciepłe dni.

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

– średniej wielkości dynia ( ok 2 kilogramów, chyba że macie problem z dokładnym odkrawaniem skóry- wtedy ok 3 kg 🙂 )
– mleko kokosowe ( 400 ml )
– kawałek świeżego imbiru
– cebula
– woda przegotowana (200ml) lub lekki wywar drobiowy
– przyprawy: sól, pieprz, tymianek
– dodatkowo: grzanki, masło
zupa dyniowa
Przepis:
1. Dynię dokładnie obieramy ze skórki, oczyszczamy jej środek z pestek.
2. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki
3. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle.
4. Dodajemy starty imbir, pokrojoną dynię.
5. Podsmażamy przez mniej więcej 3 minuty, cały czas mieszając.
6. Zalewamy przegotowaną wodą ( lub wywarem ) i dusimy przez kolejne 5 minut.
7. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy.
8. Doprawiamy i gotujemy kolejne 15 minut.
9. Na suchej patelni podgrzewamy grzanki.
10. Ugotowaną zupę “blendujemy” do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.
11. Rozlewamy do miseczek, doprawiamy ponownie pieprzem.
12. Na wierzchu układamy grzanki i zabieramy się do jedzenia.
13. Smacznego i dużo zdrowia w te chłody Misiaki!
zupa dyniowa

4 thoughts on “przepis: krem z dyni z mlekiem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *