przepisy

tarta z gruszkami i gorgonzolą

To nie jest tajemnicą- gruszki z serem pleśniowym to jedno z moich ukochanych połączeń. Posypane prażonymi migdałami to już prawdziwe niebko. Smak ten staram się przemycić dosłownie wszędzie. Sałatki, kanapki, potrawy z kurczakiem – każde danie jest dobre, by połączyć w nim gruszki i dajmy na to gorgonzolę. Dziś ten wyśmienity duet serwuję w tarcie. Tarta z gruszkami i gorgonzolą idealnie pasuje do słonych, wytrawnych i bardzo zimnych lodów, połączonych z rozgrzanymi, uprażonymi płatkami migdałów. Mniam.

tarta z gruszkami i gorgonzolą




Składniki:

Ciasto:
-mąka – 320g
-ciepłe masło- 100g
-jajko (rozmiar M lub L)
-szczypta cukru i soli
Masa:
-trzy średnio twarde gruszki
-ser typu gorgonzola – 100g
-śmietana 18%- 100ml
-duże jajko lub dwa małe (ja dałam dwa w rozmiarze L i to jednak trochę za dużo)
-świeży rozmaryn
Wykonanie:
1. Mąkę łączymy z solą, cukrem, jajkiem i masłem.
2. Dodajemy wodę i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
4. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
5. Formę do ciasta wykładamy papierem lub smarujemy lekko masłem.
6. Wykładamy spód i brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
7. Pieczemy 10 minut, a w międzyczasie przygotowujemy masę.
8. Gruszki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
9. Ser drobno kroimy, łączymy ze śmietaną i jajkiem.
10. Podpieczony spód wykładamy plastrami gruszki, układamy na nich świeże gałązki rozmarynu, zalewamy przygotowaną masą.
11. Pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.
tarta z gruszkami i gorgonzolą

2 thoughts on “tarta z gruszkami i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *