przepisy

batoniki z marshmallow

 batoniki z marshmallow

Apetyczna Pani serwuje proste przepisy na mocno za słodkie słodycze. Krząta się po kuchni, uśmiecha zalotnie, wyjada po nocy z lodówki. Nie udaje, że lubi jeść, nie ukrywa że woli przytyć niż odmówić sobie tłustego boczku czy potrójnie czekoladowego ciasta. Taka jest właśnie Nigella. Nigella Lawson, która niejedną osobę zachęciła do „kucharzenia” i pokazała, że siedzenie w kuchni może być przyjemne, była jedną z moich pierwszych inspiracji w temacie kulinariów. Dziś na blogu przepis na jej czekoladowe batoniki z marshmallow, przepis, z którym poradzi sobie nawet największy laik.


BATONIKI Z MARSHMALLOW

 

Składniki:
 
300 gramów gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej z dodatkiem malin)
3 łyżki sztucznego miodu
200 gramów herbatników
100 gramów pianek marshmallow
Cukier puder do posypania
W przepisie Nigella wykorzystuje 125 gramów miękkiego masła- ja przypomniałam sobie o tym 3 godziny po zrobieniu batoników i muszę stwierdzić, że bez niego wyszły równie udane (a przynajmniej nieco mniej kaloryczne).
batoniki z piankami
Przygotowanie:
1. Ciasteczka kruszymy na małe kawałki, pianki dzielimy na pół.
2. W rondu roztapiamy czekoladę (koniecznie róbcie to na
najmniejszym ogniu by jej nie spalić), dodajemy miód, mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji.
3. Dodajemy pokruszone ciasteczka oraz pianki, skręcamy gaz, mieszamy.
4. Schłodzoną masę zlewamy przekładamy do blachy wyłożonej folią aluminiową.
5. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 5-6 godzin, kroimy na mniejsze części i wcinamy.
Dobrej niedzieli Misie!
batoniki z marshmallow

2 thoughts on “batoniki z marshmallow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *