przepisy

makaron z krewetkami

„Masz apetyt na coś słodkiego? Zamiast batonika zjedz kilka suszonych jagód goji” – czytam i nie dowierzam. Owszem, jagody goji są dość smaczne (bez przesady), ale czy naprawdę zjedzenie ich odbiera komukolwiek ochotę na słodycze?
Leżę wygodnie na łóżku, popijam ciepłą herbatę. Obłożona zaległymi książkami, magazynami, notatkami, jednym okiem spoglądam na telewizor. W telewizji leci właśnie program o odchudzaniu, w magazynie leżącym obok prawego uda, znana trenerka radzi „jak wyrzeźbić kaloryfer”. Obsesja odchudzania jest jak zawsze na topie i ja również z owej mody się nie wyłamuję, bo choć nie wyobrażam sobie odmówić czegokolwiek, kiedykolwiek, to jednak postanowiłam iż od listopada ja również ruszam hardo spalać tłuszcz na rozgrzanych siłowniach. Zastanawiam się jednak dlaczego tak bardzo skupiamy się na swojej fizyczności a tak bardzo zaniedbujemy swój stan ducha? Czy naprawdę te tłumy posiadające karnety na siłownie są szczęśliwsze?  Ilu z nas, to ludzie pogodzeni ze sobą, wiedzący czego od życia chcą, znający swoje pragnienia i potrzeby? Ilu z nas spełnia swoje marzenia? Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak to jest z Wami, moi Drodzy?
makaron z krewetkami
makaron z krewetkami
Być może to infantylne, ale absolutnym szczęściem jest dla mnie jedzenie późną porą. Wczoraj wieczorem dorwałam się do szpinakowego tagliatelle  z krewetkami. Mamma mia! Przyznaję – to było danie dla fanów bardzo mocnej kuchni i już wiem, że następnym razem muszę dać o połowę mniej ostrej papryczki, ale czy nie na tym polega „kucharzenie” właśnie? Na tym by próbować i odnajdywać idealne kompozycje smaków? O właśnie…
makaron z krewetkami
 

MAKARON Z KREWETKAMI

Składniki:
Szpinakowy makaron tagliatelle – ok 6-8 gniazd
Krewetki królewskie – ok 15 sztuk
Suszone pomidory – najlepiej domowej roboty (przepis tutaj: suszone pomidory)
Pieprz czarny (świeżo zmielony!) – odrobiona
Ostra papryczka – pół łyżeczki
Czosnek – pół główki
Śmietana 18% – 100ml
Ser cheddar – w kawałku, 200g
Sól – do posolenia wody na makaron
Olej – odrobina do smażenia i marynaty
makaron z krewetkami
Przepis:
1. Krewetki obieramy (odrywamy ogonki, pozbawiamy skorupki, oczyszczamy) i układamy w misce.
2. Przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem i dodajemy łyżkę oleju, mieszamy.
3. (nieobraną) główkę czosnku kroimy na pół, układamy w misce z krewetkami.
4. Miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
5. Przygotowane krewetki wykładamy razem z czosnkiem na rozgrzanej patelni, smażymy.
6. Gdy krewetki są już gotowe, układamy na nich suszone pomidory i zdejmujemy patelnię z kuchenki.
7. W dużym garnku gotujemy dobrze posoloną wodę na makaron.
8. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy ser.
9. W małym rondelku (na najmniejszym ogniu) podgrzewamy śmietanę wymieszaną z serem.
10. Jednocześnie gotujemy makaron. Proces ten powinien trwać minutę krócej od czasu zalecanego na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.
11. Sos serowy wylewamy na patelnię, dodajemy makaron i chwilę mieszamy. Na wierzch kładziemy krewetki z suszonymi pomidorami i ponownie mieszamy. Voilà!
makaron z krewetkami

 

1 thought on “makaron z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *