przepisy

nalewka cytrynowa – prosty przepis

Jesienny wieczór; cynamonowe kadzidła, płatki z miodem i orzechami, mądre książki, nucąca cichutko Sade, która zawsze będzie kojarzyć mi się z długą zimą spędzoną w okolicach Ronda Rataje. Jest bardzo “jesiennie”, a jesieni, jako zapowiedzi zimy nienawidzę niestety dosadnie. Staram się jednak nie popadać w te mroczne nastroje (nie zawsze skutecznie :)), cieszę się “ciepłą” pogodą i poprawiam humor mocną herbatą i ciastkami. Do wieczornej herbaty najlepsza jest domowa nalewka… Nalewka cytrynowa – najszybsza do zrobienia, smaczna tak, że znika z półek w mgnieniu oka. Do roboty!

Nalewka cytrynowa

Składniki:
10 dużych cytryn
1 litr spirytusu
1 litr przegotowanej wody
1 kg cukru
kilka ziaren kardamonu

 

Przepis:

Cytryny bardzo dokładnie myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w dużym, szklanym słoju i zalewamy spirytusem. Dodajemy kardamon i mocno zakręcamy. Odstawiamy na dwa dni.

Powstały płyn zlewamy do czystego naczynia. Z pozostałych w słoju cytryn wyciskamy sok i dodajmy do zlanego wcześniej płynu. W garnku przygotowujemy syrop – kilogram cukru zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż do czasu gdy cukier się rozpuści. Łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem i odstawiamy na kolejną dobę. Kolejnego dnia przelewamy przez gazę alkohol do butelek. Nalewka jest od razu gotowa do spożycia, ale odstawiona na kilka długich dni będzie jeszcze lepsza. Niech Wam służy w te długie, jesienne wieczory!

 

4 thoughts on “nalewka cytrynowa – prosty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *