przepisy

kawa z wiśniówką i prażonymi migdałami

 

Choć mamy dopiero połowę listopada, moje myśli nieustannie krążą wokół zbliżających się świąt. Tęskniąc za smakiem karpia, zastanawiam się nad świątecznym wystrojem, foremkami do pierników, jadalnymi prezentami dla najbliższych. W telewizji pełno już choinek i reniferów, sklepowe lady uginają się od Mikołajów z czekolady i choć w większości cała ta aura jest tylko marketingowym zabiegiem, to z łatwością się temu poddaję. Przeglądam świąteczne foldery reklamowe, szukam świątecznych przepisów, a wszystko to w towarzystwie pysznej, doprawionej rozgrzewającym alkoholem kawy.
Kawa z wiśniówką i prażonymi migdałami
Składniki:
mocna, czarna, mielona kawa
mleko 2% – 100 ml
syrop migdałowy – 10 ml
wiśniówka – 25 ml
płatki migdałowe
Przepis:
1. Migdały prażymy na suchej patelni – ważne: robimy to na najmniejszym gazie
2. Parzymy kawę.
3. Do mleka dodajemy syrop migdałowy. Lekko podgrzewamy i spieniamy do uzyskania pianki.
4. Mleko wlewamy do wysokiej szklanki, powolutku dolewamy kawę.
5. Dodajemy wiśniówkę i posypujemy płatkami migdałów.

2 thoughts on “kawa z wiśniówką i prażonymi migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *