przepisy

makaron z krewetkami w sosie serowym

 makaron z krewetkami w sosie serowym

Wyjątkowo nie będę się dziś rozwodzić nad głupotami życia codziennego, bo ostatnie dni to u mnie nielekkie zamieszanie. Wrzucam tylko przepis na makaron z krewetkami w sosie serowym, narzucam kołdrę i spróbuję zasnąć… najprawdopodobniej z powodzeniem, w końcu jest już bardziej niż późno. Przepis na makaron z krewetkami gościł już co prawda na blogu kilka dni temu, lecz cieszył się takim zainteresowaniem, że dziś postanowiłam przedstawić Wam to cudowne połączenie w nieco innej wersji.

 

makaron z krewetkami w sosie serowym

 

MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE SEROWYM

 

PORCJA DLA DWÓCH OSÓB
Składniki:
makaron typu wstążki – 200 gramów
świeże krewetki – 400 gramów (tak, wiem, że to dwa razy większa porcja od porcji makaronu, jednak po obraniu wyjdzie tego znacznie mniej)
gęsta śmietana – 100 gramów
ser roquefort – 100 gramów
świeży szpinak -dwie duże garści
czosnek – trzy ząbki
aromatyzowana oliwa (ja użyłam tej pozostałej po suszonych pomidorach)
sól, pieprz
Przepis:
1. Przygotowujemy krewetki – dokładnie myjemy, odrywamy główki,
ogonki, obieramy ze skorupek, usuwamy jelita.
2. Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszony na mniejsze kawałki ser. Gotujemy na najmniejszym ogniu to powstania jednolitej masy.
3. Nieobrane ząbki czosnku wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
4. Dodajemy krewetki.Krótko obsmażamy z obydwóch stron, a gdy będą gotowe zdejmujemy z patelni. (gotowe będą gdy przestaną być szare, a zaczną być lekko różowo – pomarańczowe) – NIE przetrzymujcie ich dłużej.
5. Doprawiamy wedle smaku.
6. Jednocześnie w dużym garnku gotujemy dobrze osoloną wodę.
7. Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy nieco krócej niż na opakowaniu.
8. Makaron al dente odcedzamy.
9. Na czystą patelnię wlewamy sos, dodajemy makaron, mieszamy.
10. Całość pokrywamy świeżym szpinakiem i ponownie mieszamy.
11. Dodajemy krewetki, jeszcze raz mieszamy, zdejmujemy z gazu i smacznie się zajadamy.
makaron z krewetkami w sosie serowym

2 thoughts on “makaron z krewetkami w sosie serowym

  1. Sprawdziłem, z drobną modyfikacją.
    Do oliwy dałem czosnek miażdżony a sos przelałem po pozostałości po smażeniu krewetek. Ser użyłem niebieski lekko pleśniawy z Lidl-a. Zamiast szpinaku włożyłem grubo posiekaną dymkę. Do wszystkiego po zmieszaniu dodałem ok. 70 ml białego wytrawnego wina (ważna jest końcowa konsystencja)
    Nadeszła pora degustacji – bardzo dobre, ale po spróbowaniu aby było PYSZNE polałem całość już na talerzu oliwą z papryczkami chili. Do tego pozostałe wino w kieliszku.
    Polecam ! Ja z pewnością jeszcze kiedyś to zrobię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *