Dziś Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Choć z pewnością nie jest to mój szczęśliwy dzień, liczę na to, że makaron z serem pleśniowym i gruszkami, swoją słodkością mi go poprawi. Próbuję łapać się czego mogę, by sprawić sobie lepszy humor, a jak wiadomo, humor najlepiej poprawiają zakupy i dobre jedzenie. Makaron z serem pleśniowym i gruszkami, powinien póki co wystarczyć.
Makaron z serem pleśniowym i gruszkami
składniki:
– makaron farfalle 100 gramów
– ser typu lazur 100 gramów
– śmietana 18% 100 mililitrów
– dwie słodkie gruszki
– garść migdałowych płatków
– tymianek, pieprz, sól
Przepis:
- Gruszki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na najmniejszym ogniu, często potrząsając, tak by nie przywarły. Gdy owoce się zarumienią, przekładamy na czysty talerz.
- Do małego rondelka wlewamy śmietanę. Dodajemy porozrywany na cząstki ser.
- Na suchej patelni prażymy migdałowe płatki, gotowe “zrzucamy” na bok.
- Makaron gotujemy al dente w mocno słonej wodzie.
- Powstałą serowo-śmietanową masę wylewamy na patelnię, lekko podgrzewamy. Dodajemy makaron i mieszamy, aż masa ładnie połączy się z makaronem. Doprawiamy
- Makaron układamy na wcześniej uszykowanych, podprażonych gruszkach. Polewamy pozostałym serowym sosem, posypujemy migdałami.
Zrobiłam, właśnie jem, pycha 😀
ale zgłodniałam patrząc na te zdjęcia! uwielbiam takie połączenia smakowe 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂 Zjadłabym z chęcią 🙂 Cudo!
wow, wygląda przepięknie. 🙂 bardzo lubię połączenie gruszek z lazurem.