przepisy

Makaron z serem pleśniowym i gruszkami

Dziś Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Choć z pewnością nie jest to mój szczęśliwy dzień, liczę na to, że makaron z serem pleśniowym i gruszkami, swoją słodkością mi go poprawi. Próbuję łapać się czego mogę, by sprawić sobie lepszy humor, a jak wiadomo, humor najlepiej poprawiają zakupy i dobre jedzenie. Makaron z serem pleśniowym i gruszkami, powinien póki co wystarczyć.

Makaron z serem pleśniowym i gruszkami

składniki:
– makaron farfalle 100 gramów
– ser typu lazur 100 gramów
– śmietana 18% 100 mililitrów
– dwie słodkie gruszki
– garść migdałowych płatków
– tymianek, pieprz, sól
Makaron z serem pleśniowym i gruszkami
 Przepis:
  • Gruszki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na najmniejszym ogniu, często potrząsając, tak by nie przywarły. Gdy owoce się zarumienią, przekładamy na czysty talerz.
  • Do małego rondelka wlewamy śmietanę. Dodajemy porozrywany na cząstki ser.
  • Na suchej patelni prażymy migdałowe płatki, gotowe “zrzucamy” na bok.
  • Makaron gotujemy al dente w mocno słonej wodzie.
  • Powstałą serowo-śmietanową masę wylewamy na patelnię, lekko podgrzewamy. Dodajemy makaron i mieszamy, aż masa ładnie połączy się z makaronem. Doprawiamy
  • Makaron układamy na wcześniej uszykowanych, podprażonych gruszkach. Polewamy pozostałym serowym sosem, posypujemy migdałami.
makaron z gruszką i lazurem
Makaron z serem pleśniowym i gruszkami

 

makaron z gruszką i lazurem

4 thoughts on “Makaron z serem pleśniowym i gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *