przepisy

tarta cebulowa na francuskim cieście

Jest przed siódmą rano, pora jak na mnie całkiem nieprzyzwoita. Normalnie o tej porze tkwiłabym w swojej krainie, gdzieś między jednym a drugim snem. Ale nie dziś. Dziś o 5:40 obudziła mnie cudza nadgorliwość, a rozdrażnienie nie pozwoliło już zasnąć. Choć jeszcze się łudzę, że gdzieś w połowie tego pisania zdążę na 70 solidnych minut zasnąć, to jednak z chwili na chwilę mam tej wiary coraz mniej. Siedzę więc oparta o zimną ścianę i wspominam zeszłotygodniową cebulową tartę, która teraz sprawdziłaby się idealnie. Zupa cebulowa bowiem, zawsze poprawiała mi nastrój i jestem przekonana, że tarta cebulowa również (a może nawet tym bardziej) by mnie nie zawiodła.

TARTA CEBULOWA

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
3 duże białe cebule
100 ml śmietany 18%
jajko w rozmiarze L
80 gramów startego sera – najlepszy będzie cheddar
tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania ciasta (ja użyłam oleju kokosowego)
Przepis:
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwijamy na niej ciasto.
Ciasto dopasowujemy do foremki, tak by wyłożony był cały dół i boki.
Dół ciasta nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, po czym umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
W międzyczasie łączymy pozostałe składniki – roztrzepujemy jajko, dodajmy śmietanę, całość mieszamy ze startym serem.
Cebule dowolnie kroimy (np w pióra) i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy ta zrobi się lekko miękka i zarumieniona, ściągamy z palników.
Na przygotowanym cieście wykładamy podsmażoną cebulę. Całość zalewamy serową masą. Doprawiamy.
Brzegi ciasta przesmarowujemy olejem kokosowym.
Ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając przy tym temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok 25-30 minut.
tarta cebulowa

 

tarta cebulowatarta cebulowa

4 thoughts on “tarta cebulowa na francuskim cieście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *