przepisy

gruszki w occie i pyszne crumble

 

Fiku – miku na patyku! Fanką octu nie jestem, ale już na wstępie zapowiadam – gruszki w occie to pierwsza liga. Kiedy tylko przyszło mi upiec pychotę z tymi produkowanymi przez  Weranda deli & gifts, wiedziałam że dzień ten zmieni się w lepszy. Gruszki w połączeniu z kruszonką i orzechami, tzw. crumble, zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia.

 

Składniki:
– dwa słoiki gruszek w occie
– 125 gramów masła
– 250 gramów mąki pszennej
– 125 gramów białego cukru
– 100 gramów płatków owsianych
– 50 gramów orzechów włoskich
– opcjonalnie: lody waniliowe

 

Przepis:
W sporym naczyniu żaroodpornym układamy gruszki, polewamy sokiem pozostałym w słoikach. Posypujemy orzechami włoskimi oraz połową płatków owsianych. Posypujemy z wierzchu cukrem ( umiarkowanie).
W czystej misce łączymy mąkę, pozostały cukier oraz masło. Mieszamy ręcznie do uzyskania “grudek”, następnie wykładamy je na gruszkach. Jeżeli zostało nam jeszcze nieco cukru – posypujemy nim ciasto.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez 20 minut.
Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z gałką waniliowych lodów – koniecznie sprawdźcie to jak najszybciej!
Udanego weekendu!

 

 

1 thought on “gruszki w occie i pyszne crumble

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *