przepisy

łosoś z serem pleśniowym – zapiekany w gorgonzoli

Dziś obiecany acz spóźniony, przepis na łososia zapiekanego na ananasach w sosie z gorgonzoli. Zabrzmi nieskromnie, ale jest przepyszny! Łosoś z serem pleśniowym jest idealny w towarzystwie sałatki z grillowanymi owocami, na którą przepis znajdziecie tutaj: >>> sałatka <<< . Dobra rada: jeżeli chcecie by zapieczony ser, nie był tak “płynny”, spróbujcie tej wersji z serem typu lazur.

łosoś z serem pleśniowym – składniki

(składniki na dwie solidne porcje:)
– surowy łosoś 300 g
– ananas – 4 plastry (może być z puszki)
– gorgonzola piccante – 200 g
– sok z połowy limonki
łosoś z serem pleśniowym

łosoś z serem pleśniowym – przepis

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry ananasa. Czystego łososia układamy na owocach. Ser kruszymy i nakładamy tak, by zakryć łososia. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy go na mniej więcej 15 – 16 minut – jednak najlepiej sprawdzić po dziesięciu minutach czy ser jest już rozpuszczony i delikatnie “zapieczony”.
łosoś z serem pleśniowym

 

łosoś z serem pleśniowym

6 thoughts on “łosoś z serem pleśniowym – zapiekany w gorgonzoli

  1. Pierwszy raz zajrzałam i jestem urzeczona 🙂 Piękne apetyczne zdjęcia i zachęcające przepisy. Łosoś, to moja ulubiona ryba – pyszna i elegancka, a do tego łatwa w obróbce 🙂 Twój łosoś z gorgonzolą wygląda wspaniale 🙂 Pozdrawiam
    Agnieszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *