przepisy

łosoś z serem pleśniowym – zapiekany

Dziś spóźniony, przepis na łososia zapiekanego na ananasach w sosie z sera pleśniowego. Wiem, że zabrzmi to nieskromnie, ale ten łosoś jest przepyszny! Nie jestem fanką tej ryby (wolę na przykład karpia), ale w tej wersji, smakuje doskonale. Łosoś z serem pleśniowym jest idealny w towarzystwie ryżu i sałatki z grillowanymi owocami, na którą przepis znajdziecie tutaj: sałatka z grillowanymi owocami. Dobra rada: jeżeli chcecie by zapieczony ser, nie był tak “płynny”, spróbujcie tej wersji z serem typu lazur. Łososia przyrządza się bardzo szybko- jest to więc idealny przepis dla zabieganych.

łosoś z serem pleśniowym – składniki

(składniki na dwie solidne porcje:)
– surowy łosoś 300 g
– ananas – 4 plastry (może być z puszki)
– gorgonzola piccante – 200 g
– sok z połowy limonki
łosoś z serem pleśniowym

łosoś z serem pleśniowym – przepis

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry ananasa. Czystego łososia układamy na owocach. Ser kruszymy i nakładamy tak, by zakryć nim łososia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, włączamy termoobieg. Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy go na mniej więcej 13 – 15 minut – jednak najlepiej sprawdzić po dziesięciu minutach czy ser jest już rozpuszczony i delikatnie “zapieczony”, bo jak wiadomo, co piekarnik, to nieco inny czas zapieczenia.
łosoś z serem pleśniowymłosoś z serem pleśniowym

6 thoughts on “łosoś z serem pleśniowym – zapiekany

  1. Pierwszy raz zajrzałam i jestem urzeczona 🙂 Piękne apetyczne zdjęcia i zachęcające przepisy. Łosoś, to moja ulubiona ryba – pyszna i elegancka, a do tego łatwa w obróbce 🙂 Twój łosoś z gorgonzolą wygląda wspaniale 🙂 Pozdrawiam
    Agnieszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *