przepisy

makaron z kurczakiem i szparagami

Dziś krótko i zwięźle – makaron z kurczakiem i szparagami. Ten post miałam wrzucić już dawno dawno i nie ukrywam, że makaron ten robiłam na kilka dni przed majowym weekendem, ale jak to w życiu bywa, ucieka nam dzień za dniem i nawet nie wiemy kiedy, jakby znikąd pojawia się kolejny miesiąc.

Makaron z kurczakiem i szparagami

 

Składniki:
– pojedyncza pierś z kurczaka
– pęczek zielonych szparagów
– 200 gramów makaronu tagliatelle szpinakowego
– 100 gramów gorgonzoli
– 100 ml śmietany 18%
– sól, pieprz, tymianek, oliwa
Przepis:
1. Szparagi dokładnie myjemy i obieramy. Dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente.
2. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy na małe kawałeczki.
3. Patelnię zwilżamy oliwą, rozgrzewamy na średnim ogniu.
4. Dorzucamy kurczaka, obsmażamy ok 2 minuty z każdej strony.
5. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietanę, stopniowo dodając do niej ser.
6. Cały czas mieszając, czekamy aż się rozpuści i powstanie gęsty, serowy sos.
7. Makaron gotujemy al dente.
8. Do usmażonego kurczaka dodajemy serowy sos oraz szparagi. Mieszamy.
9. Całość łączymy z makaronem, mieszamy, aż makaron z sosem będą tworzyć jedną całość.
makaron ze szparagami

1 thought on “makaron z kurczakiem i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *