przepisy

sałata z grillowanymi owocami

Majowy upał i domowe porządki. Siedzimy, sprzątamy, układamy książki, przebieramy rzeczy w szafie, śpiewamy piosenki, głośno się chichrając. Czas na przerwę, czas na obiad! Dziś sałatka – świeże liście szpinaku, grillowane owoce, całość skropiona pistacjową oliwą. Do tego łosoś zapiekany z ananasem pod pierzynką z gorgonzoli – nic tylko zwariować. Przepis na rybę tutaj: http://bazyliowymus.pl/2014/05/prosty-przepis-na-ososia-w-sosie-z/
Sałata z grillowanymi owocami
 
Składniki:
trzy duże garści świeżego szpinaku
słodka gruszka
dwie pomarańcze
kiść zielonych winogron
płatki migdałów
oliwa pistacjowa
oregano
pieprz
Do grillowania warzyw używamy patelni grillowej lub korzystamy z grilla ogrodowego.
Szpinak dokładnie myjemy. Dodajemy oregano, pieprz i oliwę do smaku.
Gruszkę myjemy, kroimy w słupki,wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię / grilla.
Pomarańcze dokładnie obieramy, kroimy, dorzucamy do podprażonej gruszki.
Umyte winogrona kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie owoce dodajemy do szpinaku.
Na suchej patelni prażymy migdały – wysypujemy, zmniejszamy ogień do możliwie najmniejszego i czekamy aż się zarumienią.
Sałatkę mieszamy, posypujemy migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *