przepisy

bruschetta z awokado – przepis

 bruschetta z awokado – przepis

W tak piękny poniedziałek, nie mogłabym wpaść na nic innego – bruschetta – podbijająca rynek kolejnymi, karkołomnymi spolszczeniami typu “bruszczeta” “brusheta“. Przepis na bruschettę jest prosty – skrojony pomidor, przyprawy, oliwa. Przekąska idealna w dzisiejszym upale, a podawana z awokado i mozzarellą, będzie sycąca podwójnie.

bruschetta z awokado – przepis

Składniki:
– duży pomidor lub dwa małe
– kilka kromek dobrego pieczywa
– 50 gramów mozzarelli
– 1/4 dojrzałego awokado
– kilka liści bazylii
– ząbek czosnku
– dobra oliwa
– sól, pieprz

bruschetta z awokado - przepis
bruschetta z awokado - przepis

 

1. Pieczywo smarujemy oliwą i czosnkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na czas wystarczający, by się zarumienić.
2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną bazylię.
3. Równie drobno kroimy mozzarellę i awokado, dodajemy do pomidora i bardzo delikatnie mieszamy, uważając by z kostki awokado, nie powstała brzydka papka.
4. Gdy pieczywo będzie już gotowe, ponownie nacieramy czosnkiem, a na wierzch kładziemy przygotowaną “masę”.
5. Całość delikatnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
UWAGI: jeśli danie chcemy podać chwilę później, skrapiamy awokado sokiem z cytryny

 

bruschetta z awokado - przepis

 

2 thoughts on “bruschetta z awokado – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *