przepisy

domowe lody

 

“Wkurzyłem się. Przecież to mogła być miłość mojego życia, oczywiście mogła też nie być, ale przecież w życiu mężczyzny chodzi o to, by się o tym nieustająco przekonywać. Bez końca i bez ustawania w wysiłkach. Trzeba szukać, używając do tego penisa, ale i portfela, mózgu, Wall Street, sportowych samochodów, wojen, kryzysów, kumpli, mięśni, religii, muzyki…wszystkiego, wszystkiego. Byle nie przestawać. To walka o mistrzowski pas. Opuszczasz łono matki i słyszysz: “shake hands and good luck” i walczysz.”
Jeszcze nie wiem czy wstawiłam kiedyś już ten cytat, ale są cytaty i smaki, do których powracać lubię często i jest to niewątpliwie jeden z nich. Smakiem ostatnich dni, są smaki konfitur, wyjątkowych, moich ulubionych. Maliny z melonem – nie wiem, kto by uległ – ja nie potrafię. Połączeniem idealnym są dla mnie maliny w ciepłym sosie z waniliowymi lodami, ale upał aż prosi o mroźne dania, więc stworzenie domowych lodów, jest czymś więcej niż strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
śmietana 30% – 500 ml
mascarpone – 200 gramów
maliny – garść
melon – 5 małych kawałków
cukier – 2 łyżki
laska wanilii
listek bazylii do ozdoby
Przepis:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, środek przełożyć za pomocą noża do czystej miski.
Wlać śmietanę, dodać cukier, wymieszać z wanilią i ubić na sztywno.
Za pomocą łyżki, do ubitej śmietany, powoli dodawać mascarpone.
Owoce zblendować.
Dodać delikatnie mieszając.
Przełożyć do foremki i zamrozić.
Po wystawieniu z zamrażarki chwilę odczekać.
Przyozdobić listkiem bazylii.
Uwagi:
NIE dodajemy więcej cukru niż w przepisie. Lody naprawdę wyjdą słodkie.

2 thoughts on “domowe lody

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *