przepisy

grzanki z pieczarkami i cheddarem

Och i ach! Po sześciu dniach obudziłam się jakby trochę zdrowsza. Nie wyklucza to niestety faktu, że moje dzisiejsze śniadanie było wzbogacone w siedem kolorowych tabletek, ale już sam uśmiech na buźce, to znak że idzie lepsze! Uff… Dziś przyszła pora na grzanki z pieczarkami i cheddarem. Ostatnio moją manią jest cheddar, ale jeśli nie lubicie lub nie widać go w zatłoczonej lodówce, weźcie pierwszy lepszy żółty ser (choć z pewnością to nie będzie już to samo.

 

grzanki z pieczarkami i cheddarem

grzanki z pieczarkami i cheddarem

Składniki:

-starty cheddar (garść)
-400 gramów pieczarek
-duża cebula
-natka pietruszki
-szklanka bulionu – najlepiej wołowego
-masło do smażenia
-sól

 

Przepis:

1. Masło rozpuszczamy na patelni.
2. Cebulę bardzo drobno siekamy, dorzucamy na patelnię.
3. Tą samą czynność powtarzamy z pieczarkami – umyte drobno kroimy, dorzucamy do zeszklonej cebuli.
4. Po mniej więcej trzech minutach zalewamy pieczarki bulionem, doprawiamy solą.
5. Posiekaną natkę dodajemy do pieczarek.
6. Kroimy bagietkę, smarujemy ją masłem ziołowy i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika, aż się zarumieni.
7. Gdy bulion lekko odparuje, wyciągamy grzanki i nakładamy nań nadzienie.
8. Całość możemy jeszcze raz posypać pietruszką, a jeśli ktoś nie chce, to tylko serem.

 

grzanki z pieczarkami i cheddarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *