przepisy

karmelowe naleśniki z malinami

Ostatnio przytrafiają mi się same niespodzianki i piękne historie, więc mój dzisiejszy humor jest lepszy niż najlepszy, jaki mogłabym tylko mieć. Pozostając w ekscytacji związanej z MŚ, wierzę że dziś Holandia wygra, Robben strzeli gola, a moje radości sięgną zenitu. Korzystając więc z chwili wolnego między szalonymi zakupami, a meczem w telewizji ( po wczoraj wiem, że oglądanie na telebimie wśród pijanych nastolatek jest bardzo nie OK ), wrzucam obiecany przepis na pyszne naleśniczki, idealny na sycące śniadanie, jak i obiad z młodszą siostrą lub córeczką. Są super słodkie i pięknie pachną, a podane z malinami, na pewno zasmakują każdemu… w końcu kto z nas nie lubi malin? 🙂
Składniki:
mąka – 200 gramów
mleko karmelowe – 150 ml
jajka – dwa, rozmiar L
szczypta soli
mascarpone – 100 gramów
świeże maliny – pół kubeczka
cukier puder – 1,5 łyżki
gęsta śmietana – 2 łyżki
1. Umyte jajka rozbijamy i rozbełtujemy w dużej misce.
2. Dodajemy mleko, mieszamy ( można użyć miksera, ja osobiście nie używam ).
3. Dodajemy mąkę i szczyptę soli, ponownie mieszamy.
4. Połączona masa ma być gęsta, lecz lekko płynna, jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mąki.
5. Na rozgrzanej patelni wylewamy warstwę ciasta i pozwalamy by opłynęła na całej patelni, do uzyskania cienkiego placuszka.
6. Smażymy po minucie-półtorej z każdej strony.
7. W osobnej misce łączymy mascarpone, śmietanę i cukier puder.
8. Na gotowych naleśnikach wykładamy słodką masę, a na niej świeże maliny, całość zawijamy.
9. Jeżeli lubimy połączenie kokosa i maliny, posypujemy wiórkami kokosowymi.
UWAGI: naleśniki smażymy na patelni teflonowej, na minimalnej ilości oleju, można użyć kokosowego, a resztę tłuszczu, zgarnąć z patelni papierowym ręcznikiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *