przepisy

kompot śliwkowy z nutą wanilii

Słowo na wtorek 🙂

Poprzedni wpis – http://bazyliowymus.pl/2014/08/pyszny-makaron-dla-kuchennych-laikow/ – miał pojawić się wczoraj. Niestety moja głupotka, ciągle pozostaje nieoceniona i gdy już doczekałam się wolnego wieczoru i zaczęłam spisywać te swoje (nie)złote myśli, postanowiłam zrobić…przemeblowanie. Poprzestawiałam wszystkie regały, łóżko, stolik, co nie tylko. Mieszkanie mam nieduże, ale dźwiganie mojego telewizora, który wygląda jak obiekt muzealny i waży chyba więcej ode mnie oraz książek, nalewek, wszystkiego, zajęło mi mnóstwo czasu i stąd “obsuwa”. Wiem, że niektórzy będą się dopytywać, czekać na zdjęcia, efekty moich poczynań – niestety, o drugiej w nocy ( czyli po czterech godzinach przeprawy ), przestawiłam wszystko na swoje miejsce, a skutki wczorajszej “zabawy” są raczej opłakane – zbita lampa fotograficzna, zdarty lakier z jednej szafki i pofarbowany stolik ( nie kupujcie bananowego napoju gazowanego w puszce na promocji, bo skoro pofarbował meble na amen, to musi być za bardzo chemiczny). Tak czy siak w ramach “przeprosin” za niedotrzymane słowo, podaję jeszcze drugi przepis, tym razem na idealne do zawekowania kompoty śliwkowe z wanilią. Również szalenie proste.

 

Składniki:
śliwki
cukier
laska wanilii
woda

1. Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół.
2. Wrzucamy do słoika do wysokości 3/4.
3. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i dodajemy do słoika ( w przypadku dużego słoja o pojemności ok 700 ml, laskę możemy przeciąć na pół i dodać po jednej połówce na słoik ).
4. Dodajemy 2-3 łyżki cukru.
5. Zalewamy wodą.
6. Szczelnie zamykamy i wekujemy.

 

2 thoughts on “kompot śliwkowy z nutą wanilii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *