makaron z łososiem i serem pleśniowym
“Dziś pójdę wcześniej spać” – kłamstwo powtarzane przeze mnie każdego dnia. Jak zwykle jest już po północy, leżę pod kocem w mojej ekstra piżamce, jem ciasto, śpiewam piosenki z Myslovitz, rozmyślam o życiu i właściwie robię wszystko, byle nie położyć się spać. Korzystając więc z okazji, wklepię jeszcze przepis na dzisiejszy makaron, bo pewnie jutro znów nie znajdę czasu i kolejne “blogowe danie” przepadnie.
makaron z łososiem i serem pleśniowym
Składniki:
300 gramów makaronu farfalle
150 gramów łososia wędzonego
150 gramów sera pleśniowego
10 pomidorków koktajlowych
pół dużej cukinii
zielona pietruszka
200 ml śmietany 12%
dobra oliwa
sól
Przepis:
1. Wodę na makaron porządnie solimy i czekamy do wrzenia.
2. Makaron gotujemy al dente.
3. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy oliwę.
4. Cukinię drobno siekamy, podsmażamy na patelni.
5. Pomidory kroimy na połówki, dorzucamy do cukinii.
6. Dodajemy poszarpanego łososia.
7. Gdy całość lekko się zarumieni, zalewamy śmietaną, zmniejszamy ogień i mieszamy.
8. Dodajemy pokruszony ser, mieszamy.
9. Odcedzony makaron dodajemy do sosu.
10. Całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut.
Uwagi :
– pilnujcie koniecznie by makaron w piekarniku był cały oblepiony sosem – pozwoli to uniknąć jego wysuszenia.
– zjedzcie w najlepszym towarzystwie
chyba się skusimy jutro ;))
Wygląda apetycznie 🙂