przepisy

sos przecier pomidorowy – prosty przepis

sos przecier pomidorowy – prosty przepis

Niby jeszcze bose stopy w odkrytych butach i obiady na balkonie, ale liście na drzewie za nim, jakby przyschnięte, noce chłodne, a dni krótsze. Na wildeckim rynku warzywa w cenach jakby pół darmo, pachnące, smaczne, pełne aromatu, o którym za kilka tygodni nikt już pamiętać nie będzie. Ilekroć wychodzę z domu, podchodzę na ten targ, by kupić kolejne tony pomidorów, by na całą zimę wystarczyło mi szczęścia w tych małych słoiczkach. Jednym z nich, król mojej kuchni – szef pomidor, idealny na sos do makaronu, idealny do obiadu w pięć minut, idealny do zupy, idealny do wszystkiego. Skorzystajcie i też zróbcie te apetyczne przeciery, niech zimą przypominają Wam radość, jaką daje sierpniowe słońce, niech przypomną o szalonych dniach lata. Przed Wami sos przecier pomidorowy – prosty przepis.
sos przecier pomidorowy przepis

 sos przecier pomidorowy – prosty przepis

Składniki:

15 kilogramów dojrzałych pomidorów
700 gramów sosu ajwar
70 gramów masła rozmarynowego z czosnkiem
świeża bazylia
suszone oregano
duża, biała cebula
sól
pieprz
sos przecier pomidorowy - prosty przepis

 Przepis:

Pomidory myjemy i przekrawamy na pół.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy cebulę. Smażymy.
Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy tyle pomidorów ile się zmieści, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, gdy się rozpadną.
Gdy pomidory będą gotowe, przekładamy do dużego garnka.
To samo robimy z każdą kolejną partią pomidorów, a gdy już wszystkie będą gotowe, przekładamy garnek na gaz i dusimy je kilka minut.
Całość doprawiamy, dodajemy ajwar, mieszamy i odstawiamy aż przestygnie. Blendujemy.
Gotowy sos możemy poprzekładać do słoików i zawekować lub też dorzucić do niego makaron i zrobić dobry, rodzinny obiad.
sos przecier pomidorowy
sos przecier pomidorowy - prosty przepis

 

sos przecier pomidorowy

1 thought on “sos przecier pomidorowy – prosty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *