przepisy

deser z figami

Września hit – figi. W każdej postaci uwielbiane, lekko podpiekane z miodem brzmią idealnie. Dziś w wersji śniadaniowej lub jak kto woli deserowej czyli z naturalnym jogurtem i prażoną gryką.

DESER Z FIGAMI

 

Składniki:
dojrzała figa
miód
orzechy włoskie
jogurt naturalny
ziarno prażonej gryki
Figę nacinamy wzdłuż i wszerz. Środek figi smarujemy miodem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 7-8 minut.
Orzechy włoskie kruszymy i prażymy na suchej patelni, aż uwolnią swój aromat.
Jogurt łączymy z łyżką miodu. Posypujemy ziarnem gryki.
Na jogurcie układamy ciepłą figę, Dokładamy orzechy.

3 thoughts on “deser z figami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *