przepisy

tarta ze śliwkami – prosty przepis

…i nie wiadomo skąd nagle pojawił się pierwszy dzień dziewiątego miesiąca roku. O matko, chciałoby się rzec, zakopać pod ciepłą kołdrę i przeglądać wakacyjne zdjęcia, popijając jednocześnie ciepłe kakao. Z radością przyjmuję fakt, że na szczęście nie muszę już zwlekać się do szkoły, pakować teczki i oszukiwać samej siebie, że w tym oto roku szkolnym, to już tylko systematyczność i codzienna nauka. Nie ma to tamto, wszystko ma plusy i minusy. Jednym z niewątpliwych plusów jesieni jest aromat śliwki węgierki. Lubi się go bez względu na to czy trzeba fikać do szkoły, czy aby jednak nie. W ostatnim czasie śliwka jest moim idolem, a smak śliwek z czekoladą, idealnym rozpoczęciem i zakończeniem dnia. Uwielbiam powidła śliwkowe z czekoladą, ale dziś wybór padł na ciasto. Tarta ze śliwkami, a dokładnie z powidłami, na które przepis również znajdziecie na blogu, jest tak dobra, że nie wiem co powiedzieć. Serio.

tarta ze śliwkami
tarta ze śliwkami

tarta ze śliwkami – składniki

250 gramów mąki pszennej
120 gramów zimnego masła
40 gramów cukru
szczypta soli
150 gramów powideł śliwkowych
tarta ze śliwkami

tarta ze śliwkami – prosty przepis

1. Mąkę zmieszać z solą i cukrem.

2. Dodać masło, ugniatać do uzyskania jednolitej masy.

3. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
4. Blachę do tarty wysmarować masłem.
5. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę i jej boki.
6. Za pomocą widelca, nakłuwać ciasto w kilku miejscach.
7. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika (180stopni) piekarnika na 10 minut.
8. Podpieczone ciasto odstawić aż przestygnie.
9. Wystudzone wyłożyć powidłami, posypać z wierzchu cukrem.
10. Ponownie zapiekać przez mniej więcej 20 minut.
11. Całość można posypać cukrem pudrem.
tarta ze śliwkami

 

 

4 thoughts on “tarta ze śliwkami – prosty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *