przepisy

tarta ze śliwkami

…i nie wiadomo skąd nagle pojawił się pierwszy dziewiątego miesiąca roku. O matko, chciałoby się rzec, zakopać pod ciepłą kołdrę i przeglądać wakacyjne zdjęcia, popijając ciepłe kakao. Nie ma to tamto, jesień ma też swoje plusy, a jednym z nich, jest niewątpliwy aromat śliwki węgierki. W ostatnim czasie śliwka jest moim idolem, a smak śliwek z czekoladą idealnym rozpoczęciem i zakończeniem dnia. Dziś więc tarta ze śliwkami, a dokładnie z powidłami, na które przepis postaram się wrzucić jutro.

Składniki:

250 gramów mąki pszennej
120 gramów zimnego masła
40 gramów cukru
szczypta soli
150 gramów powideł śliwkowych

1. Mąkę zmieszać z solą i cukrem.

2. Dodać masło, ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
3. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
4. Blachę do tarty wysmarować masłem.
5. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę i jej boki.
6. Za pomocą widelca, nakłuwać ciasto w kilku miejscach.
7. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika (180stopni) piekarnika na 10 minut.
8. Podpieczone ciasto odstawić aż przestygnie.
9. Wystudzone wyłożyć powidłami, posypać z wierzchu cukrem.
10. Ponownie zapiekać przez mniej więcej 20 minut.
11. Całość można posypać cukrem pudrem.

 

 

4 thoughts on “tarta ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *