przepisy

przepis na pesto bazyliowe

Na Bazyliowym Musie nie może zabraknąć bazylii, a jak nie może braknąć bazylii, to i nie może braknąć przepisu na pesto. Przepis na pesto bazyliowe jest bardzo prosty. Pesto z bazylii jest bardzo aromatyczne i wystarczy użyć go bardzo niewiele, by danie nabrało nowego wymiaru. Dwie czubate łyżki pesto w połączeniu z makaronem i parmezanem, dadzą idealny obiad. To świetna, zielona alternatywa dla tych, którzy chcą ugotować szybki obiad, a niespecjalnie potrafią stworzyć finezyjne danie, jak i dla tych, którzy nie lubią masła na kanapkach – o poranku polecam  świeże pieczywo na zakwasie, posmarowane pesto, podane z mozzarellą i pomidorem.

przepis na pesto bazyliowe

przepis na pesto bazyliowe

 

Składniki:
2 krzaczki bazylii (wielkości tych “sklepowych”)
50-60 ml dobrej oliwy
70 gramów orzeszków pinii (możecie zastąpić nerkowcami – są tańsze i bardziej dostępne)
1 lub 2 ząbki czosnku
40 gramów startego sera typu parmezan
opcjonalnie: świeżo mielony pieprz
przepis na pesto bazylioweprzepis na pesto bazylioweprzepis na pesto bazyliowe
  • krzaczki bazylii obrywamy z listków, czosnek obieramy
  • liście umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy blendować
  • dodajemy czosnek, ser, orzeszki
  • zalewamy 50 ml oliwy, miksujemy
  • sprawdzamy konsystencję – pesto nie powinno być zbyt gęste, jeśli więc jest, dolewamy resztę oliwy
  • ponownie miksujemy
  • jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy świeżo zmielony pieprz
  • odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce, by smaki się “przegryzły”

    przepis na pesto bazyliowe – krok po kroku:

    pesto
    przepis na pesto bazyliowe
    przepis na pesto bazyliowe
    przepis na pesto bazyliowe
    przepis na pesto bazyliowe
    przepis na pesto bazyliowe
    przepis na pesto bazyliowe

1 thought on “przepis na pesto bazyliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *