przepisy

krem z groszku z pistacjowym pesto

Dziesięć godzin snu z małą przerwą; uczę się nie mieć wyrzutów o dłuższy relaks. Siłownia wciąga coraz bardziej, w pracy przedświąteczne szaleństwo, nie ma czasu na jedzenie, co dopiero na gotowanie. Na dodatek w poniedziałek trener sprawdzi moje wyniki i już drżę czy aby na pewno choć trochę tłuszczu zamieniłam w siłę. Po siłowni i krótkim, zimnym spacerze idealnym rozwiązaniem jest zupka. Krem z groszku daje radę. Z dodatkiem pistacjowego pesto smakuje jeszcze bardziej, a jeśli dołożymy do tego prażone migdały to mamy w buzi prawdziwe niebko.

 

Krem z groszku z pistacjowym pesto

 

Składniki:
 
500 gramów groszku
szklanka bulionu drobiowego (jest wystarczająco delikatny by nie zabić smaku groszku)
trzy łyżki mleka
garść startego parmezanu
łyżka pistacjowego pesto
garść płatków migdałowych
pieprz
 
 
 
Przepis:
 
 
Groszek wsypujemy do garnka podgrzewamy.
 
Gdy będzie gorący, zalewamy bulionem, gotujemy.
 
Zmniejszamy ogień, dodajemy pesto i parmezan.
 
Dodajemy mleko, pieprzymy - nie dodajemy soli, pesto jest wystarczająco słone.
 
Całość miksujemy i podgrzewamy jeszcze chwilę.
 
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
 
Gdy będą rumiane, dodajemy do kremu.
 
Opcjonalnie: krem możemy również posypać startym parmezanem.
 
 
 
 
Sprawdź również przepisy na inne zupy-kremy:

1 thought on “krem z groszku z pistacjowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *