przepisy

spring rolls

“Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają.”  – Richard M. Devos
Mądry cytat na niedzielę i mniej mądry przepis na przekąskę idealną.
Przepis na spring rolls
Składniki:
– dojrzałe awokado
– dwie chrupiące marchewki
– kalarepa
– biała rzodkiew
– papier ryżowy
– limonka
– 1/3 łyżeczki cukru
– łyżka oliwy do smażenia
– sos słodko – ostry ( oczywiście NIE polecam gotowców, ale lenistwo wygrało i nie będę kłamać – ja użyłam tego ze słoiczka, więc przepisu na sos nie będzie )
1. Warzywa myjemy, obieramy.
2. Kroimy w cienkie paseczki ( poza awokado )
3. Wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy cukier, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa.
5. Polewamy sokiem z limonki, mieszamy.
6. Ściągamy z patelni, chwilę studzimy.
7. W między czasie wyciągamy “masę” z awokado, skrapiamy sokiem z pozostałej limonki.
8. Papier namaczamy, wykładamy awokado ( nakładamy go tylko trochę na sam środek ).
9. Na awokado układamy warzywa.
10. Zawijamy według instrukcji na opakowaniu.
11. Maczamy w sosie i zjadamy ze smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *