przepisy

chutney jabłkowy z rozmarynem i czerwonym pieprzem

Zimowe, wytrawne smaki? Tak jest. Pora na  chuntey jabłkowy z rozmarynem i czerwonym pieprzem. Idealny jako dodatek do mięs czy wytrawnych tartaletek. Doskonały również do fikuśnych kanapek z dobrym francuskim serem.

Chuntey jabłkowy z rozmarynem i czerwonym pieprzem

Składniki:
trzy duże jabłka
cebula żółta
świeży rozmaryn (dwie / trzy gałązki)
garść czerwonego pieprzu
100 ml białego wina wytrawnego
olej – łyżka, dwie do smażenia

Chuntey jabłkowy z rozmarynem i czerwonym pieprzem – przepis

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Jabłka myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wydłubujemy gniazdo z pestkami.
Na małym ogniu rozgrzewamy garnek, wlewamy olej.
Szklimy cebulę, dodajemy jabłka.
Gotujemy ok 5 minut, dodajemy czerwony pieprz i rozmaryn.
Smażymy 15 minut, dodajemy wino, gotujemy jeszcze ok 10 minut.
Całość można zawekować lub od razu zużyć np podając w towarzystwie polędwiczki wieprzowej.

Chuntey jabłkowy z rozmarynem

1 thought on “chutney jabłkowy z rozmarynem i czerwonym pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *