przepisy

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Ciężko mi właściwie nazwać to danie “zupą”, bo wykonanie go ma się nijak do tego. Więcej czasu zajmuje gotowanie, niż samo szykowanie składników. Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym to zupa ekspresowa, idealna do słoika. Sądzę, że może być świetną alternatywą dla frytek, gdy Twoje dziecko jest niejadkiem, bo jej słodki smak i grzanki, są czymś co ja będąc dzieckiem, chciałabym w niej odnaleźć. Jest “inna” i jak każda zupa z mlekiem kokosowym pyszna. Naprawdę warto, szczególnie gdy Twoja doba, trwa o kilka godzin za mało.

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Składniki:
200 ml delikatnego wywaru drobiowego
3 puszki kukurydzy
1 puszka mleka kokosowego
kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)
ostra papryka
kardamon (odrobinę)
białe pieczywo na grzanki
Przepis:
  • Kukurydzę zrzucamy do garnka, zalewamy wywarem.
  • Dodajemy mleko kokosowe, gotujemy na małym ogniu.
  • Blendujemy, odstawiamy z powrotem na gaz.
  • Ścieramy imbir prosto do kremu (NIE obieramy go ze skórki).
  • Doprawiamy papryką i kardamonem.
  • Ponownie blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  • Pieczywo kroimy w drobną kostkę.
  • Na suchą patelnię wrzucamy chleb i trzymamy tak długo aż się zarumieni.
  • Krem nalewamy do kubeczka, dodajemy grzanki.
Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

5 thoughts on “Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

  1. królowa niekonsekwencji? witam w klubie – mam to samo.
    od tygodnia mam masę cukrową w lodówce i zarzekam się, że jutro już upiekę tort i go ozdobię, a tu.. zatonę w książce lub na fejsie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *