przepisy

polędwiczka wieprzowa

Są czasem takie dni, gdy zamykam się w domu, włączam głośno muzykę, “wchodzę do kuchni”, zaszywam się, wyciszam i gotuje. W jednym z tych dni, włączyłam najgłośniej “like a prayer” i śpiewając wraz z Madonną ( a raczej drąc się w niebo głosy) przygotowałam taką oto polędwiczkę wieprzową.
Polędwiczka marynowana w musztardzie z czerwoną porzeczką z kaszą gryczaną z pietruszkowym pesto i grillowanymi marchewkami

Składniki:
polędwiczka wieprzowa – przeciętnej wielkości
kasza gryczana – 100 gramów
marchewki – kilka sztuk
musztarda z czerwoną porzeczką – 100 gramów ( ja użyłam tej ze sklepu http://werandadeli.com )
pesto pietruszkowe – mniej więcej dwie czubate stołowe łyżki ( przepis tutaj: http://bazyliowymus.pl/2015/02/pesto-z-pietruszki/ )
cytryna
rozmaryn
oliwa
sól
pieprz
1. Przygotowujemy polędwiczkę – odkrawamy ścięgna.
2. Musztardę mieszamy z łyżką oliwy, rozmarynem ( nie za dużo ) i łyżeczką pieprzu, mieszamy.
3. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie, odkładamy do lodówki na godzinę.
4. Marchewki kroimy na mniejsze części, polewamy sokiem z cytryny.
5. Gotujemy kaszę.
6. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso.
7. Obsmażamy z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik.
8. Marchewki grillujemy na patelni grillowej.
9. Polędwiczkę wrzucamy jeszcze na chwilę do piekarnika, ponownie przecierając musztardą.
10. Ugotowaną kaszę mieszamy z przygotowanym pesto.
11. Na talerzu wykładamy kolejno kaszę, marchewki i mięso.
12. Mięso solimy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *