przepisy

jak ugotować szparagi – krok po kroku

jak ugotować szparagi – krok po kroku

Przez ostatni tydzień pytanie “jak ugotować szparagi?”, zadano mi przynajmniej ze sto razy. Jako naczelna fanka tych pysznych szparagów sięgam po nie praktycznie codziennie. Dziś specjalnie dla tych, którzy nie ogarniają tematu, gotowanie szparagów krok po kroku. Jeśli więc nie wiesz jak ugotować szparagi, nie wiesz czy szparagi obiera się przed gotowaniem, które szparagi są smaczniejsze i w ogóle co z nich zrobić, a masz wielką ochotę zjeść szparagi na obiad, ten wpis jest zdecydowanie dla Ciebie!

jak ugotować szparagi – krok po kroku

1. Odetnij zeschnięte końcówki – tu zasada jest prosta – odcinasz mniej więcej centymetr lub dwa centymetry od końca.
2. Obierz z twardej skóry – tu nieco trudniej – jeżeli masz białe szparagi, obierz mniej więcej 1/3 do połowy skóry “jadąc” od dołu szparaga ( strona przeciwna do główki :)). Jeśli masz zielone, sprawdź czy skóra jest twarda – jeśli tak, obierz na długości 1/3 od dolnej strony, jeśli nie – nie obieraj wcale.
3. Zagotuj wodę – to chyba potrafisz. Pamiętaj, by do wody dodać łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.
4. Szparagi wrzuć do gotującej się wody – jeśli masz mały garnek i główki szparagów wystają nad nim (nie mieszczą się w środku), nie stresuj się.  Szparagi są na tyle delikatne, że już sama para wystarczy, by były gotowe do spożycia. Jeśli masz w domu specjalny garnek do gotowania szparagów, użyj go 🙂
5. Gotuj – szparagi zielone gotuj ok 5 minut, białe nie dłużej niż 12.
6. Odcedź szparagi – ten podpunkt wydaje mi się dość prosty, ale na wszelki wypadek wyjaśnię: wylej wodę 🙂
7. Wykończ danie – gotowe szparagi możesz podawać między innymi z masłem, tartą bułką czy parmezanem.
8. Zajadaj się 🙂 
Jeśli pierwsza przygoda ze szparagami już za Tobą, spróbuj ugotować KREM SZPARAGOWY z prażonymi migdałami. Możesz również upiec tartę z mozzarellą i szparagami, lub ugotować makaron z kurczakiem i szparagami.

 

jak ugotować szparagi

2 thoughts on “jak ugotować szparagi – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *