przepisy

kompot bez cukru – rabarbar z granatem

Kompoty kocham najbardziej, cukier niewiele mniej. Słodki kompot bez cukru, będzie idealną alternatywą, dla wiecznie nadprogramowych kalorii. Choć stewia, którą znamy, ma ponoć niewiele z “prawdziwą stewią”, to jednak po nią właśnie sięgam przy robieniu takich kompotów. Tym razem wybrałam ten z rabarbarem i granatem. Wy możecie wybrać jaki chcecie. Wersja rabarbarowa z cukrem tutaj: http://bazyliowymus.pl/2013/06/kompot-z-rabarbaru/

kompot bez cukru – rabarbar z granatem

Składniki:
– rabarbar – kilogram
– granat – połówka dużego lub jeden mały
– woda – 2 litry
– stewia suszona – duża garść
– suszona ostra papryczka – 3 sztuki
– limonka – jedna

1. Limonkę myjemy, kroimy na ćwiartki.
2. Granat przecinamy, wydłubujemy pestki.
2. Rabarbar dokładnie myjemy, ucinamy “brzydkie” końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki.
3. Owoce zalewamy wodą, dodajemy pokruszoną papryczkę, limonkę i stewię.
4. Gotujemy do momentu aż woda zawrze, ściągamy z gazu i czekamy aż przestygnie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *