przepisy

bruschetta – przekąska na sobotę

To chyba najczęściej przewijająca się przekąska we wszystkich polskich knajpach – bruschetta. Pomidory, oliwa, czosnek, bazylia i pieczywo – nie jest to nic skomplikowanego. Przekąska raczej szybka w przygotowaniu i lubiana przez każdego. Przy sobotnim poranku, gdy od rana idziemy na małe ustępstwa od diety lub po prostu czujemy głód, bruschetta będzie w sam raz. Dobrego weekendu Wam życzę 🙂
BRUSCHETTA – przepis 
Składniki:
Kilka kromek pieczywa ( w zdrowszej wersji zrezygnujcie tej pszennej buły :))
Dojrzałe pomidory
Ząbek czosnku
Świeża bazylia
Dobra oliwa ( ja użyłam takiej z dodatkiem cynamonu )
Sól
Pieprz
Krok po kroku:
1. Ząbek czosnku kroimy na pół.
2. Pieczywo mocno nacieramy czosnkiem.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumieni.
4. Pomidory kroimy w grubą kostkę.
5. Polewamy oliwą.
6. Bazylię siekamy, dodajemy do pomidorów.
7. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Pomidory układamy na ciepłym pieczywie.
9. Ponownie polewamy oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *